Hoppa till huvudinnehåll

EU-utskott röstade för kritiserat förslag om internetfilter för sociala medier

Europaparlamentet i Bryssel 2017
Europarlamentet väntas rösta om upphovsrättslagarna i juli. Europaparlamentet i Bryssel 2017 Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ europaparlamentariker,Europaparlamentet,Bryssel

EU:s rättsliga utskott har röstat för att sociala medier och andra tjänster som låter användarna ladda upp material måste installera filter som automatiskt tar bort upphovsrättsskyddat material som text, bilder, musik och video.

Kritikerna anser att systemet liknar förhandscensur och kan leda till att även material som skulle kunna vara okej riskerar att filtreras bort. Systemet kan bland annat leda till färre memes på nätet.

Lobbare för bland annat Google, Facebook, Amazon och Netflix har kritiserat parlamentarikerna i utskottet för att strunta i vädjanden från bland annat Wikipedias grundare Jimmy Wales, webbens grundare Tim Berners-Lee och internetpionjären Vint Cerf.

Också Civil Liberties Union for Europe har kritiserat beslutet och lovar att fortsätta att kämpa för yttrandefriheten inom EU.

Nöjda upphovsrättsinnehavare

Utgivare och upphovsrättsinnehavare har däremot berömt utskottets beslut. Till exempel Stim som företräder svenska musiker anser att det är bra att bland annat sociala medier ska bära ett ansvar för det innehåll användarna laddar upp.

Också upphovsrättsorganisationen Teosto i Finland förhåller sig positiv till juridiska utskottets beslut.

Utskottet röstade också för en likaså omtvistad så kallad länkskatt. Beslutet kan innebära att till exempel Google News och Facebook kommer att behöva betala för att visa delar av nyhetsinnehåll.
Hela Europaparlamentet väntas ta ställning till paketet i juli.

Källor: Reuters, SR, Yle

Läs mera:

Nytt internetfilter ska filtrera bort olagligt uppladdat material - internetpionjärer och jurister är kritiska till EU:s planer

EU-politiker tar nästa vecka ställning till huruvida det ska skapas ett nytt filter som automatiskt ska kunna ta bort upphovsrättsskyddat material på webbsidor inom unionen. Flera personer motsätter sig filtret - bland dem webbens grundare Tim Berners-Lee.

Läs också