Hoppa till huvudinnehåll

Finska polisen och Skatteförvaltningen har tillgång till Panamadokumenten

Skatteförvaltningens kontor.
Skatteförvaltningens kontor. Bild: Lehtikuva Skatteförvaltningen

Skattemyndigheterna i åtminstone 19 länder har nu tillgång till de så kallade Panamadokumenten. Informationen kan dock bara användas för att utreda brott.

Skattemyndigheterna och polisen i Finland har fått tillgång till de så kallade Panamadokumenten, som innehåller stora mängder information om skatteparadis.

Enligt uppgifter till MOT har myndigheterna i Finland fått materialet via Tyskland. Polisen i Tyskland berättade redan sommaren 2017 att man hade fått tag på materialet.

Panamadokumenten består av cirka 11,5 miljoner dokument. Där finns bland annat bolags aktiebrev, kontoutdrag och mejl. Datan kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Dokumenten överläts först till den tyska tidningen Süddeutche Zeitung. Den internationella journalistorganisationen ICIJ koordinerade arbetet där hundratals journalister från hela världen var med.

Yles MOT och Spotlight är de enda som har haft tillgång till materialet i Finland.

Undersökningar, skatteintäkter och politiker som avgår

Enligt uppgifter till MOT har de tyska myndigheterna delat med sig av Panamadokumenten till åtminstone 19 länder. Förutom Finland har materialet distribuerats till myndigheterna i flera europeiska länder och till USA.

Det är oklart huruvida myndigheterna i Finland har tillgång till hela materialet, eller om det inskränker sig till Finland och finländarna som finns där.

Tyskarna har infört begränsningar för hur materialet får användas. Informationen kan enligt de tyska kraven användas enbart i de fall där man misstänker att ett brott har begåtts.

På basen av de uppgifter som journalistorganisationen ICIJ har samlat in har man runtom i världen samlat in hundratals miljoner i skatteintäkter gå grund av Panamadokumenten. Dessutom har flera brottsutredningar inletts och politiker har tvingats avgå som en följd av den journalistiska bevakningen.

Skatteförvaltningen här hemma i Finland har satt igång ett tjugotal processer med anledning av Panamadokumenten.

Skatteförvaltningen mot Yle

I Finland har Skatteförvaltningen krävt att MOT och Spotlight ger allt material som hör ihop med Panamadokumenten till myndigheterna. Man har till och med krävt att det redaktionella materialet överlåts.

Yles tolkning är att bolaget inte kan överlåta materialet till myndigheterna eftersom bolaget inte äger det. Dessutom anser Yle att det skulle äventyra källskyddet.

Frågan har behandlats i Helsingfors förvaltningsdomstol. I ett beslut från augusti ifjol ansåg domstolen att MOT och Spotlight inte behöver överlåta materialet till Skatteförvaltningen.

Skatteförvaltningen har överklagat beslutet och frågan har gått vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Skattemyndigheten försöker således via domstol få tag på material som man redan har tillgång till.

Skatteförvaltningen har inte velat kommentera frågan. Inte heller Centralkriminalpolisen vill kommentera frågan.

Översättning: Kjell Lindroos