Hoppa till huvudinnehåll

Gör Pauls allt-i-ett-paj med ugnsbakad, kokt och stekt lök toppad med tomat och getost

Lökpaj med ugnsbakad, kokt och stekt lök, tomat och getost
Lökpaj med ugnsbakad, kokt och stekt lök, tomat och getost Bild: Svenska Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),strömsö mat

Purjolök, burretanalök, schalottenlök, gul lök, rödlök, salladslök, vitlök. Ja, det finns att välja mellan. För mig är lök starten på all matlagning, men det går även att variera i all oändlighet. Den här gången gör vi en paj. Den här är inspirerad av en rätt från ett café i underbara Gordis, Provence. - Paul -

Ingredienser till pajskalet:

  • 500 gram getost
  • 250 gram smör
  • 1 st ägg
  • 1 deciliter vatten
  • salt
  • Gör så här:

  1. Mixa ihop alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare, låt vila i kyl.
  2. Riv ner degen i en pajform och tryck ut degen jämnt.
  3. Frys formen i ca 15 minuter.
  4. Förbaka pajskalet i ugn 175°C utan att det tar färg.
  5. Ingredienser till fyllningen:

  • 1 st purjolök
  • 10 st burretanalök
  • 10 st schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 st salladslök
  • 6 st ägg
  • 6 matsked mjölk
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • Gör så här:

  1. Koka purjolök och burretanalök mjuka i lättsaltat vatten, kyl i kallt vatten.
  2. Lägg schalottenlökarna i ugnsform, salta och ringla över olivolja. Ugnsbaka ca 20 min i 200°C och skala därefter.
  3. Dela salladslökarna på längden och grilla/stek hårt i panna med lite salt och olivolja.
  4. Vispa ihop ägg och mjölk, riv ner vitlöken och smaka av med salt och peppar.
  5. Fördela löken i pajskalet och fyll på med äggstanningen till kanten. Baka av på 190°C tills den har stelnat och fått fin färg.

Ingredienser till salladen:

  • 4 st tomat
  • 2 st rödlök
  • 2 matsked vinäger
  • 4 matsked olivolja
  • 100 gram getost
  • en halv kruka basilika
  • Gör så här:

    Marinera lökringarna i vinäger och olivolja.
    Toppa pajen med grovskuren tomat, marinerade lökringar och basilika. Plocka getosten i bitar över.

    Lökpaj med ugnsbakad, kokt och stekt lök, tomat och getost
    Lökpaj med ugnsbakad, kokt och stekt lök, tomat och getost Bild: Svenska Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),strömsö mat

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö