Hoppa till huvudinnehåll

Levande svarta ben som sticker ut ur askar och stinkande svampar - Naturväktare får vara beredda på märklig post

- Först såg jag bara några svarta ben som stack ut ur en tändsticksask, berättar biologen Annika Ljungberg om fjärilen som hade skickats till Naturväktarna i en tändsticksask.

- Jag var inte säker på om djuret var levande så jag stängde asken igen.

- När jag öppnade den igen såg jag en luden kropp och visst rörde den på sig. Jag blev lite nervös så jag stängde asken igen och när jag öppnade den tredje gången kom det ut en fjärilsvinge.

- Jag kunde se att det var en nässelfjäril. Den ena vingen var hel men den andra var konstig och såg ut att vara skrumpnad.

Nässelfjäril med skadad vinge
Nässelfjärilens vinge var skadad. Nässelfjäril med skadad vinge Bild: Yle fjärilar,Nässelfjäril,Insekt

Annika berättar att det var många kolleger som rusade till när Annika hojtade att: Oj den lever!

Någon av kollegerna föreslog att det skulle spelas in på video då fjärilen kom ut ur asken, och så gjordes också.

Fjärilen kunde inte klara sig

- Vi såg att nässelfjärilen inte kommer att klara sig eftersom den inte kunde flyga och knappt kunde gå, säger Annika. Den hade också haft det trångt i asken och därför inte kunnat utveckla sin vänstra vinge helt.

- När man tittar på videon ser man en liten röd pärla, en prick som rullar av vingen och blir kvar i asken.

Överlopps vätska som behövs för att veckla ut fjärilsvingarna har blivit kvar i form av en liten röd prick
Överlopps vätska syns som en liten röd prick. Överlopps vätska som behövs för att veckla ut fjärilsvingarna har blivit kvar i form av en liten röd prick Bild: Yle fjärilar,Nässelfjäril,Puppa

Annika berättar att det är ett sekret som fjärilen utsöndrar efter att den har vecklat ut vingarna. Larven har mycket vätska i sig och när puppan öppnar sig pumpar den vätska ut i vingarna så att de utvecklar sig. Den vätska som blir över spottar fjärilen ut när vingarna är fullt utvecklade och den röda pricken är vätska som har blivit över och som rullar av vingen.

Human avlivning

Annika kollade vilket var det mest humana sättet att avliva fjärilen, eftersom den ändå var dödsdömd.

- Vi har inte sådana gifter till förfogande som fjärilsamlare har men om man sätter den i frysen så kommer den att falla i dvala innan den dör så nu får den vara i fysen över natten och i morgon kan vi sedan studera den närmare, säger Annika.

Också i naturen har det i år funnits fjärilar med underutvecklade vingar och det beror på att det har varit så torrt i naturen att larven inte har haft tillräckligt mycket vätska att tillgå för att den färdiga fjärilen ska kunna veckla ut sina vingar fullständigt.

Annika Ljungberg
Annika Ljungberg Annika Ljungberg Bild: Yle/Malena Holmström missfall

Annika blir alltid ivrig då hon ser att det dykt upp brev i Naturväktarnas postlåda. Man vet aldrig vad man kan hitta innuti. Men om man hittar levande djur är det nog bättre för djurets skull att skicka några fotografier. Då måste man ändå först inse att det är fråga om ett levande djur, vilket inte alltid är lätt.

Men det är inte ofta som Naturväktarna får askar eller paket där något krälar omkring, det mesta som lyssnarna sänder in är färdigt dött.

Illaluktande svamp

- Och ibland kan det lukta väldigt illa, som till exempel en stinksvamp som vi fick i fjol.

- Den såg ut som ett litet ägg då avsändaren hade satt in den i asken, men i värmen hade stinksvampen öppnat sig ur sitt lilla äggaktiga hölje. Den var enorm och ville inte rymmas i asken och den stank alldeles fruktansvärt, berättar Annika.

I fjol fick Naturväktarna också en levande grej som visade sig vara en bokskorpion.

Nyttig liten skorpion

- Den var några millimeter lång och hade armar som liknar en skorpions och en randig kropp som lite liknar en fästing. En kollega sa att det är en blandning mellan en fästing och en skorpion, säger Annika.

Margareta från Bennäs har postat detta djur som hon fångat på huvudkudden. Hon har tidigare sett en sådan i Aten. Vad är det och kan den ha kommit från Sydeuropa?
Bokskorpion Margareta från Bennäs har postat detta djur som hon fångat på huvudkudden. Hon har tidigare sett en sådan i Aten. Vad är det och kan den ha kommit från Sydeuropa? Bild: Annika Ljungberg Bokskorpion,lyssnarfråga

Den artbestämdes sedan i sändningen och Anders Albrecht berättade om bokskorpioner. De är nyttiga och han tyckte att man kan släppa den fri här på Yle i Böle.

- Så efter sändningen gick jag ner i källaren och släppte ut den i ett dammigt hörn för den trivs i damm och där det finns böcker.

- Den äter parasiter som förstör böcker så den är bra, den räddar våra böcker här nere i källarens arkiv.

Den som hittar en bokskorpion i sin hylla ska vara glad― Naturväktarna

Man ska alltså vara glad om man hittar en bokskorpion i sin bokhylla.

Några av naturväktarnas medlemmar i Facebookgruppen har också i år satt in bilder på en bokskorpion i gruppen, så de finns nog här i Finland också.

Några riktigt exotiska djur får Naturväktarna sällan per post. De mest exotiska försändelserna är sådana som lyssnarna har fått med sig från någon utlandsresa.

Naturväktarna sänds i Radio Vega varje torsdag kväll kl. 19.22-21.00 under sommaren.