Hoppa till huvudinnehåll

Människorättsexpert om USA:s utträde ur människorättsrådet: "USA bestämmer, USA dominerar och alla andra får nöja sig med det"

Martin Sheinin, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter.
Professor Martin Scheinin anser att USA:s utträde ur människorättsrådet försvagar den västerländska rösten. Martin Sheinin, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter. Bild: Antti Haanpää / Yle Martin Scheinin,mänskliga rättigheter

Martin Scheinin, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter på European University Institute, kommenterar USA:s utträde ur FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Enligt Scheinin är utträdet en symbolisk åtgärd som inte kommer att gagna USA:s traditionella människorättspolitik i FN. Han anser att Trumps administration vill häva löften gjorda av den före detta presidenten, Barack Obama och hans administration.

- När USA 2016 valdes till människorättsrådet fanns det ett krav att alla länder ger vissa förpliktelser om sin egen människorättspolitik och människorättssituation. De här skrevs av Obamas administration. Om man läser det dokumentet så är det raka motsatsen till det Trumps administration gör just nu, säger Scheinin.

USA har flera gånger anklagat FN:s människorättsråd för hyckleri och en orättvis kampanj mot Israel. Det här argumentet har använts som motivering för beslutet att lämna människorättsrådet.

Scheinin anser att det här inte är något nytt och tror inte att Israel blir lyckligare av USA:s beslut.

- Det gör ju västländerna svagare i förhållande till trycket från vissa afrikanska och asiatiska länder. Det kommer bara att betyda att situationen blir sämre för Israel, säger Scheinin.

"Trump är helt oförutsägbar"

Frånsett från att den västerländska rösten försvagas i rådet tror Scheinin inte att konsekvenserna av USA:s utträde blir särskilt stora.

Enligt honom är det EU som får ta till skickligare diplomati för att kompensera för USA:s frånvaro.

- I mitt tycke har människorättsrådet varit ett framsteg. Det har kommit ganska bra material och ganska bra beslut inklusive situationen i problematiska länder som Nordkorea och Iran. Man har gått framåt.

Scheinin anser att den största risken ligger i om USA börjar och skära i FN:s budget.

- Det som jag ser som en större risk är om USA går till krig mot hela FN:s människorättssystem i FN:s generalförsamling genom att skära budgeten radikalt för då kommer alla odemokratiska länder och diktaturer att stöda USA:s försök att klippa resurserna.

Risken för det ligger i den sittande presidenten, Donald Trump, tycker Scheinin.

- Stor risk eftersom Trump är helt oförutsägbar. Man kan inte säga vad han kommer att göra nästa vecka på basis av vad han säger idag.

"USA bestämmer, USA dominerar"

Enligt Scheinin är världen på väg tillbaka till en "väldigt grov form av unilateralism".

- USA bestämmer, USA dominerar och alla andra får nöja sig med det.

Han anser också att beslutet att lämna FN bottnar sig i desperation och som ska ge honom poäng på ett inrikespolitiskt plan.

- Man vet ju inte om Trump kommer att stanna resten av sitt liv i fängelse men det tar sin tid och det är ett desperat försök att på något symboliskt sätt samla krafterna. Israelkortet är ju där ganska viktigt i USA för att åtminstone tillfälligt skapa majoritetsstöd för Trump.

Scheinin skulle inte placera USA i samma kategori som Kina, Burma och Nordkorea, om man diskuterar människorättsliga frågor.

- USA hör hemma i en skild kategori av problematiskt oförutsägbara länder som utgör risk för att göra stora människorättsliga kränkningar av inrikespolitiska skäl.

Läs mera:

Donald Trump bland medlemmarna av sitt cabinett med händerna i kors och ett leende på läpparna.

USA och FN - alltid lika problematiskt men Trumperan följer ett eget mönster

"En dypöl av politisk partiskhet” kunde egentligen handla om det som president Trump kallar Washingtonträsket. Fast den här gången var det FN:s råd för mänskliga rättigheter som fick utstå USA:s hårda klander. Och det var nog inte första gången heller. Men när USA nu lämnar rådet ser vi ett allt tydligare mönster i Trumpadministrationens prioriteringar, skriver Svenska Yles utrikeschef Mette Nordström.

Läs mera:

USA lämnar människorättsrådet samtidigt som det får kritik både hemma och utomlands får att det separerar barn från föräldrar som anklagas för olaglig invandring

USA lämnar FN:s människorättsråd - "Allt Trump tycks bry sig om är Israel"

USA får hård kritik för att det som väntat har beslutat att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter. FN-ambassadören Nikki Haley och USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger i ett gemensamt uttalande att orsaken är vad de kallar rådets skenheliga inställning till Israel.

Läs mera:

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley under säkerhetsrådets session efter omröstningen om de nya sanktionerna.

USA väntas dra sig ur FN:s råd för mänskliga rättigheter

USA:s administration planerar att dra sig ur FN:s råd för mänskliga rättigheter, rapporterar Reuters. Det här följer ett tidigare löfte att lämna rådet efter anklagelser om hyckleri och partiskhet mot Israel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes