Hoppa till huvudinnehåll

Nativiteten har sjunkit sju år i rad i Finland - antalet födda var så här lågt senast under nödåret 1868

Spädbarn och en vuxen persons händer
Spädbarn och en vuxen persons händer Bild: Mostphotos/hans engbers spädbarn,babyer,barn,familjer (grupper),nativitet

Det föddes 50 858 barn i Finland 2017 vilket är fem procent färre än året innan och den lägsta siffran på 150 år, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL med hänvisning till preliminära siffror.

För 150 år sedan var Finland mitt inne i en svältkatastrof med en dödlighet på åtta procent.

Trenden med färre födda barn har i och med de nya siffrorna pågått i sju år. Forskningsprofessorn Mika Gissler vid THL säger att siffrorna för 2018 visar att nativiteten har fortsatt att sjunka även i år.

Gissler säger att nativiteten även tidigare har varierat i Finland, men att det inte på länge har inträffat att antalet barn sjunkit så många år i rad. Han anser att den sjunkande nativiteten är oroväckande eftersom samhället om 20-30 år kommer att ha färre skattebetalare. Då måste samhället besluta hur situationen ska hanteras.

- Antingen måste man fundera vilka förmåner och vilka välfärdstjänster vi har råd att ge medborgarna, eller ett annat alternativ är att vi får mera invandrare som kommer hit för att jobba och betala skatter.

Muminfamiljen
Muminfamiljen Bild: Mostphotos mumintroll

Det är enligt Gissler svårt för samhället att få upp nativiteten med hjälp av åtgärder såsom höjda förmåner.

- Beslutet att skaffa barn fattas av människor och det finns inte stora möjligheter att påverka det här beslutsfattandet utan man måste skaffa ett samhälle som man vill skaffa barn i.

Färre sjukhus med BB

THL presenterar också siffror enligt vilka antalet födslar per sjukhus har sjunkit i takt med att nativiteten sjunkit. Det finns i år 24 förlossningssjukhus i Finland. Barnmorskeinstitutet stängde dörrarna 2017 och förlossningsavdelningen vid Borgå sjukhus stängdes 2016.

Ny sal för kejsarsnitt på Kvinnokliniken i Helsingfors.
Ny sal för kejsarsnitt på Kvinnokliniken i Helsingfors. Bild: Yle/Carina Bruun kejsarsnitt,kvinnokliniken

Gissler säger att trenden med färre förlossningssjukhus finns i hela Norden, men att utvecklingen har varit väldigt snabb i Finland. År 1991 fanns det ännu 49 förlossningssjukhus i Finland.

Gissler tror inte att det minskade antalet förlossningssjukhus är en delorsak till att nativiteten minskat i Finland. Han påpekar att de flesta finländare bor nära ett förlossningssjukhus eller en förlossningsavdelning.

Läs mera:

Nativiteten fortsätter rasa: Vi har nu bara ett och ett halvt barn

Nativitetssiffrorna lyser röda i Finland: Vi är inne på det sjunde året av att färre babysängar fylls på BB. Modellen med ett barn eller inget barn alls vinner terräng - och den stora frågan är varför.

Läs mera:

Unga män med låga inkomster har svårt att hitta en partner och skaffar inga eller få barn – "Vi borde tala om familjebildningspolitik"

De sjunkande födelsetalen i Finland seglar nu upp som en av de verkligt stora framtidsfrågorna. Det finns en tydlig koppling mellan inkomster, utbildning och nativitet. Män med lägre utbildning och lägre inkomster får färre barn än andra.

Läs också