Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Björkman är Konstsamfundets nya vd - "Jag hoppas att det alltid finns mera idéer än pengar"

Stefan Björkman tillträder som Konstsamfundets vd hösten 2018.
Stefan Björkman tillträder som Konstsamfundets vd hösten 2018. Bild: Konstsamfundet/Jani Laukkanen Konstsamfundet,Stefan Björkman

Konstsamfundet har valt Stefan Björkman till ny verkställande direktör då Kaj-Gustaf Bergh går i pension.

Björkman kommer från Kyrkslätt, är diplomingenjör från Tekniska Högskolan till utbildningen och har senast jobbat som vice vd på pensionsbolaget Ilmarinen.

Björkman har en mångsidig erfarenhet från finansmarknaden, näringslivet och av ledarskap från ett flertal bolag, skriver Konstsamfundet i ett pressmeddelande.

Vi byter vd, vi byter inte stadgar― Stefan Björkman

Med lång erfarenhet av placeringar, investeringar och ägarstyrning har Björkman länge följt med Konstsamfundet som investerare och ägare. Han har också fått insyn i verksamheten i sin roll som styrelseordförande för tidskriften Forum för ekonomi och teknik som Konstsamfundet är delägare i.

Han säger att Konstsamfundets bredd kom som en god överraskning.

– En bonus som känns inspirerande.

Hoppas det alltid kommer finnas fler idéer än pengar

I sin nya uppgift som vd vill Björkman fortsätta driva Konstsamfundets verksamhet med framåtanda och hög ambitionsnivå.

– Jag har sagt också inför hela personalen att vi byter vd, vi byter inte stadgar. Grunduppgifterna för konstsamfundet kommer att hållas lika men förstås ska vi titta på hur vi kan uppdatera oss inför framtiden, säger Björkman till Svenska Yle.

Amos Rex, havainnekuva tulevasta museosta. Sali.
Understödet till konst och utbildning ser Björkman som några av Konstsamfundets huvuduppgifter. Museet Amos Rex är en viktig del i den verksamheten Amos Rex, havainnekuva tulevasta museosta. Sali. Bild: Amos Andersonin taidemuseo

Från finansmarknaden tar Björkman med sig idén om att man måste tjäna in pengarna innan man kan dela ut dem.

– Jag hoppas att det alltid kommer att vara så att det finns mera idéer än pengar. Vi får jobba med hög ambitionsnivå och proffsigt med investeringarna och då har vi också råd att understöda flera goda projekt.

Konstsamfundets styrelse valde Björkman enhälligt. Enligt styrelseordförande Gunvor Kronman lade man stor vikt vid bred erfarenhet från och nätverk inom finanssektorn och av krävande ledarskap.

– Han har därtill i sina tidigare uppdrag demonstrerat en god förmåga att skapa positiva resultat i komplexa situationer, säger Kronman.

Björkman tillträder nu i höst.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Inrikes