Hoppa till huvudinnehåll

Unikt samarbete mellan Hanken och Korsholms gymnasium – studerar på samma villkor oberoende av stadium

Sören Kock, Joakim Bonns, Henrik Rosvall, Hanna Rosvall, Saga Storbacka, Erica Hjerpe, Nina Ingves och Tim Teirfolk.
Sören Kock, Joakim Bonns, Henrik Rosvall, Hanna Rosvall, Saga Storbacka, Erica Hjerpe, Nina Ingves och Tim Teirfolk. Bild: Yle/Anna Ruda Svenska handelshögskolan,Korsholms gymnasium,henrik rosvall

Under våren har studerande från Korsholms gymnasium kunnat delta i en kurs vid Hanken i Vasa. Kursen har varit unik eftersom alla studeranden har deltagit på samma villkor.

De studerande från gymnasiet kan räkna högskolekursen till godo när de fortsätter studera.

Kursen har haft sociala medier som tema och initiativet kom från ett projekt som koordineras av Yes österbotten och där är Korsholms gymnasium med.

- Det handlar om att få gymnasierna mer aktiva i arbetslivet och tredje stadiet. där började diskussionerna och vi hittade rätt personer till planeringen och till slut blev det en kurs, säger Nina Ingves, projektchef på Hanken.

- Jag skulle ha önskat att den här kursen hade gått redan för sex år sedan när jag gick i gymnasiet. Då skulle jag ha varit mer övertygad om att komma hit till Hanken än vad jag var nu, säger magisterstuderande Erica Hjerpe.

Bra samarbete

Hjerpe tycker att kursen har varit ett bra samarbete där de studerande från gymnasiet också har fått se hur det är att studera vid ett universitet.

- Det är en lite annan nivå än vad de kanske är vana vid. Men det är bra att testa på nu och så får man se om det bär, säger Hjerpe.

Korsholms gymnasiums rektor Joakim Bonns säger att sociala medier och hur man kan använda dem är viktiga kunskaper i dagens samhälle.

- Det ingår i nästan allas grundkunskaper om medieanalytik idag. det är en slags läskunnighet som vi normalt inte kan förmedla på gymnasiet, säger Bonns.

För Korsholms gymnasium var samarbetet med Hanken enligt Bonns ett bra sätt att kunna förmedla kunskapen.

- Inte gör ju hanken det här för vår skull utan de har ju ett eget intresse av det här och innehållet är också viktigt för deras studerande, säger Bonns.

Magisterstuderande Saga Storbacka tycker att kursen har varit mycket bra eftersom kursen har innehållit många olika delar.

- Jag har fått många nya insikter, säger Storbacka.

Tim Teirfolk, Erica Hjerpe och Saga Storbacka
Tim Teirfolk, Erica Hjerpe och Saga Storbacka. Tim Teirfolk, Erica Hjerpe och Saga Storbacka Bild: Yle/Anna Ruda Svenska handelshögskolan,Korsholms gymnasium,saga storbacka

Gymnasieelever ger fler åsikter

Som lärare för kursen har Hanna och Henrik Rosvall fungerat. Hankens studerande har varit positiva till att ha gymnasiestuderanden med på kursen.

- Jag tror att de har sett fördelarna med att få in lite fler åsikter i kursen, säger Ingves.

Gymnasiestuderandena har tyckt att kursen har inneburit mycket arbete men rektor Joakim Bonns har fått positiv feedback av sina studerande.

- De vet att det här är en unik möjlighet för dem. Många tänker sig också studier vid Hanken och nu har de fått en känsla för hur studierna är här, säger Bonns.

Samarbetet mellan Korsholms gymnasium och Hanken är unikt.

- Det här upplägget att man studerar på samma villkor tror jag är extremt ovanligt, säger Bonns.

Sören Kock, Nina Ingves och Joakim Bonns
Sören Kock, Nina Ingves och Joakim Bonns. Sören Kock, Nina Ingves och Joakim Bonns Bild: Yle/Anna Ruda Svenska handelshögskolan,Korsholms gymnasium,joakim bonns

Ministeriet efterlyser samarbete

Undervisnings- och kulturministeriet efterlyser mer samarbete mellan gymnasier och tredje stadiets utbildningar.

I höst blir det en fortsättning på samarbetet då Hanken bjuder in studerande från Korsholms gymnasium att delta i kursen ”Den entreprenörella organisationen”.

Den kursen ska fokusera på olika funktioner inom organisationer.

- Vi ser det här som en rekryteringskanal och en möjlighet att erbjuda våra studerande kurser också på kvällarna, säger Kock.

Tim Teirfolk från Korsholms gymnasium är en av dem som har gått kursen. Han har just gått ut tvåan i gymnasiet och han tänker sig en framtid på hanken och nu har han redan sin första högskolekurs avklarad.

- Jag får ju räkna den här kursen när jag kommer hit och om det erbjuds fler kurser är jag med, säger Teirfolk.