Hoppa till huvudinnehåll

Ångesten kan krypa fram även under sommaren - "Ju fortare man söker hjälp desto bättre"

Person som villa huvudet över korsade armar.
Person som villa huvudet över korsade armar. sexuella trakasserier,ensamhet

Allt fler österbottningar lider av psykisk ohälsa och behovet av stödtjänster har ökat. På kriscentret Valo har man haft rejält fler klienter i år än förra året.

Enligt Anne Salovaara-Kero, direktör för kriscentret, kan ökningen förklaras med att Valo är en relativt ny aktör och att folk lättare söker efter hjälp. Men behovet av hjälp har också ökat.

- Det är förstås bra att man söker hjälp fortare och man har lättare att prata idag. Vi ska våga prata om psykisk ohälsa för det vet vi också att ju fortare man söker hjälp desto bättre. Man behöver inte gå så djupt ner i träsket.

När ska man och kan man få hjälp från Valo?

- Vi är ett lågtröskelställe, dit man kan komma anonymt och få tider snabbt. Om det känns som att någonting gnager på inne i själen, om det sedan är ångest, oro för någon anhörig eller det tryter på orken så är det bara att ta kontakt.

kvinna med frukt och blommor i förgrunden
Anne Salovaara-Kero kvinna med frukt och blommor i förgrunden Bild: Yle/Jyrki Karjalainen svår funktionsnedsättning,mor

Erbjuder samtalsstöd

Salovaara-Kero påpekar att man på kriscentret inte ger någon terapi utan i stället erbjuder man samtalsstöd.

- Man får komma och berätta hur man har det och sedan kan vi tillsammans fundera på eventuella lösningar. Givetvis hänvisar vi vidare om vi märker att det här inte räcker för den här människan.

På kriscentret kommar man framöver att även ordna krishjälp via videosamtal. Enligt Salovaara-Kero ger det här möjligheten för dem som bor lite längre bort att få hjälp, men också för dem som har så svår ångest att de inte kan ta sig ur hemmet.

- Det är ju väldigt behändigt att man i hemmasoffan kan ta det där samtalet. Hoppeligen efter några gånger, då man byggt upp förtroendet, vågar man ta sig ut och komma för att träffa någon av oss. Vi ser det som ett viktigt komplement till live-träffarna.

Svartvit bild på flicka som sitter och håller i huvudet för att symbolisera ångestkänslor.
Svartvit bild på flicka som sitter och håller i huvudet för att symbolisera ångestkänslor. Bild: Yle/Lovisa Viinikka Panikångest,panikattack,panik,Psykisk störning,mental hälsa,ångest,ungdomar,nyhetsskolan

Sommaren kan vara en svår tid

Enligt Salovaara-Kero kan många känna att bland annat ensamheten är speciellt jobbig under sommaren, men också parförhållandeproblematiken orsakar bekymmer.

- Under semestern har man mer tid att fundera på hur man själv mår och hur parförhållandet mår. Då kan det ibland krisa till sig.

Hur ska man behålla friden hemma under semestermånaderna?

- Man ska inte planera in för mycket. Semestern ska just få vara det där lediga. Man behöver inte ha allt inrutat och inprogrammerat utan man kan faktiskt gå i naturens rytm också. Vila ut och ligg i hängmattan om du har den möjligheten.

Unga kvinnor ställer för höga krav på sig själva

Något som oroar Salovaara-Kero en hel del är unga kvinnors välmående.

- De har väldigt höga krav på sig själva. Man ska fixa studierna och samtidigt kunna jobba. Man ska vara snygg, smal och social. Där ser jag något som oroar mig en hel del.

Har ni inom Valo några tankar på hur man kan motarbeta den här trenden att det ska vara picture perfect?

- Vi har olika slags grupper. Dels har vi den här basverksamheten och så har vi både på finska och svenska olika självhjälpsgrupper. Till hösten planerar vi en tid att leva-grupp på¨svenska. Den handlar om att just stanna upp och att acceptera sig själv och livet så som det är.

- Livet är ganska mycket lättare om man på något sätt kommer till acceptans.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten