Hoppa till huvudinnehåll

Brandmästare: Var försiktig med elden trots att varningen för skogsbrand inte längre gäller

Brandmän släcker i skogen
Arkivbild. Brandmän släcker i skogen Bild: Yle/Stefan Paavola Borgå,Ebbo,Skogsbrand,skogsbränder,eldsvådor,brandkårer,räddningsverket i östra nyland

Gräsbrands och skogsbrandsvarningarna är upphävda i Österbotten sedan onsdag morgon. Marken är ändå fortfarande torr och brandmästaren uppmanar till stor försiktighet ifall man tänkt hantera öppen eld utomhus.

För tillfället råder det varning för skogsbrand bara i Egentliga Finland, Satakunta och på Åland. I övriga delar av landet har den varningen upphört. Likaså varningen för gräsbrand.

Regnet i början av veckan gjorde att marken blev så pass blöt att den största brandrisken i naturen minskade.

Dejourerande brandmästare Jari Helkaharju vid Österbottens räddningsverk påminner ändå om att det fortfarande är skäl att vara mycket försiktig med eld utomhus.

- Markens ytskikt har blivit vått, men skiktet under är fortfarande mycket torrt, säger Helkaharju.

Våg sveper in över gästhamn
Hårda vindar och regn är att vänta till midsommar. Våg sveper in över gästhamn Bild: Sebastian Bergholm storm,vind,Kuling

Regn och blåst

Även om man just nu är fri från varningar för gräs- och skogsbrand i hela Österbotten är indexset i till exempel Storkyro nära indexet för skogsbrandsvarning. Det indikerar att marken fortfarande är rätt torr.

Om man har planer på att hantera öppen eld utomhus ska man innan man sätter igång ännu för säkerhets skull kolla in Meteorologiska institutets webbplats för att uppdatera sig om varningarna.

Om varningen för skogsbrand eller gräsbrand på nytt blir aktuell är det förbjudet att sätta upp öppen eld utomhus påminner Helkaharju.

Enligt meteorologiska institutet ser Österbotten ut att få rätt mycket regn under midsommaren. Prognosen är ihållande regn från morgon till kväll.

Vädret kommer dessutom att kryddas av rätt hårda vindar, speciellt till havs. Man kan räkna med 14 meter per sekund nordlig vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten