Hoppa till huvudinnehåll

Den älskade gorillan Koko har gått bort - kunde teckenspråk, visade mänskliga känslor och förstod engelska

Gorillan Koko och hennes kattunge.
Gorillan Koko och hennes kattunge. Gorillan Koko och hennes kattunge. Bild: The Gorilla Foundation/Koko.org gorillor,Koko

Den västliga låglandsgorillan Koko har gått bort i sömnen, 46 år gammal. Hon blev en internationell kändis på grund av sitt emotionella djup och sin förmåga att kommunicera på teckenspråk.

Enligt The Gorilla Foundation hade Koko en vokabulär på över 1 000 tecken och 2 000 ord på talad engelska.

Kokos språkkunskaper gjorde henne till en ikon för sin art, den västliga låglandsgorillan som klassas som utrotningshotad.

- Koko berörde miljontals liv i sin roll som ambassadör för gorillor och symbol för kommunikation mellan arter, lyder ett uttalande av The Gorilla Foundation.

Forskning och arbete med Koko och andra gorillor visar att primater kan utveckla språkfärdigheter som motsvarar små människobarn.

Tog en selfie

Koko har två gånger fått stoltsera på tidningen National Geographics omslag. Den första bilden är en selfie som hon tog på sig själv 1978. Nästa gång prydde hon och hennes kattunge omslaget 1985 när en artikel beskrev henne och hennes förkärlek för husdjur.

Robin Williams leker med gorillan Koko.
Skådespelaren Robin Williams leker med Koko. Robin Williams leker med gorillan Koko. Bild: Skärmdump/Youtube Robin Williams

Koko föddes 1971 på en djurpark i San Francisco. Redan 1972 började forskaren Francine Patterson lära henne teckenspråk.

Förutom språkfärdigheter visade arbetet med Koko också att gorillor har mänskliga känslor.

Sörjde kattunge

När Kokos kattunge blev överkörd av en bil och dog drabbades hon av enorm sorg. Enligt Ronald Cohn, grundaren av The Gorilla Foundation, låtsades Koko inte höra dem när forskarna försökte berätta om kattungens bortgång.

- Sen började hon gnälla och ge ifrån sig ett läte som är vanligt bland ledsna gorillor, sade Cohn när han 1985 berättade om incidenten i en intervju med Los Angeles Times.

Förutom sina omslag på National Geographic var Koko med i flera dokumentärer och träffade vid ett tillfälle skådespelaren Robin Williams.

En video från 2001 visar hur Koko leker med den bortgångne skådespelaren och provar på hans glasögon.

Källor: National Geographic