Hoppa till huvudinnehåll

Domstol anser att Breivik inte behandlats fel i fängelset – ”klagan uppenbart grundlös”

Anders Behring Breivik dödade 77 människor i juli 2011
Anders Behring Breivik dödade 77 människor i juli 2011 Bild: EPA/LISE ASERUD NORWAY OUT Anders Behring Breivik,massmord,Oslo,Norge,Breivik

Den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter har avslagit massmördaren Anders Behring Breiviks klagan om att han felbehandlats i fängelset.

Enligt domstolen går det inte att påvisa att behandlingen av Anders Behring Breivik, som numera går under namnet Fjotolf Hansen, skulle ha brutit mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Domstolen avslår därmed Breiviks klagan, som den kallar för ”uppenbart grundlös”.

Isolerad och begränsad kontakt med omvärlden

Breivik sitter isolerad och hans kontakt med omvärlden har varit begränsad. Den norska staten anser att det är nödvändigt eftersom han betraktas som en farlig fånge.

Breivik stämde den norska staten år 2015 med hänvisning till att hans fängelseförhållanden bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Tingsrätten fällde den norska staten för brott mot artikel tre, men frikände staten när det gällde artikel åtta. Både Breivik och staten överklagade domen till hovrätten, som frikände staten på alla punkter.

Högsta domstolen nekade Breivik prövning.

Staten är nöjd

Advokat Marius Emberland, som representerar den norska staten, säger till nyhetsbyrån NTB att han är nöjd över beslutet som den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter enhälligt kom fram till.

- Äntligen är det bekräftat att Norge inte kränker Breiviks mänskliga rättigheter.

I januari 2017 hade Breiviks stämningsansökan kostat 1,5 miljoner norska kronor i advokatutgifter. Breivik har inte möjlighet att betala de omkostnader han har orsakat på grund av sin klagan.

Anders Behring Breivik dödade 77 personer på lägerön Utøya år 2011.

Källa: NRK