Hoppa till huvudinnehåll

Fara för skogsbrand men ändå inte - fortfarande torrt i Västnyland

midsommarbrasa
Du är ansvarig om du orsakar brand i din grannes skog. midsommarbrasa Bild: Yle / Heli Mäkikauppila smältpunkt

Meteorologiska institutet tog tillbaka varningen för skogsbrand i går. I Västnyland har regnmängderna ändå varit så små att varningen fortfarande borde gälla, säger brandchef Stig Granström.

Varningarna utfärdas landskapsvis. Situationen är nu tudelad inom landskapet Nyland.

I Vichtis och Högfors har det till exempel regnat mycket och där är marken fuktig. Längs kusten från Hangö till Esbo är marken ändå fortfarande torr.

- Då man ser på de kommunvisa prognoserna för hur torrt det är i marken överskrids fortfarande värdet för skogsbrandsvarning, säger Stig Granström vid Västra Nylands räddningsverk.

När Meteorologiska institutet varnar för skogsbrand utgår de från ett index som beaktar fukten i marken, regnmängd och luftens temperatur.

Päivystävä päällikkö Stig Granström Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksesta
Stig Granström Päivystävä päällikkö Stig Granström Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksesta Bild: Mårten Lampén / Yle

Får de som firar midsommar längs kusten i Västnyland nu alls göra upp eld under helgen då?

- För alla de som bor inom landskapet Nyland och de områden där det inte är skogsbrandsvarning är det ju tillåtet att göra upp till exempel midsommarbrasor. Förbudet mot att göra upp öppen eld har tagits bort. Men fortfarande är ju var och en ansvarig om det händer något när man eldar. Så det gäller ju att vara försiktig.

- Det är torrt i marken fortfarande. Orsakar man skador på någon annans egendom blir man ju ersättningsskyldig. Likadant om det sedan kontrolleras och bedöms av poliserna som ovarsamhet kan man bötfällas.

Engångsgrill
Engångsgrill Bild: Yle/Roger Källman engångsgrill

Brandchefens heta tips inför midsommarhelgen.

  • Om du grillar släng då inte kolresterna på marken förrän du har kontrollerat att de verkligen är släckta.
  • Enligt väderprognoser blir det regn och stormstyrkor på midsommarafton. Var alltså försiktig särskilt om du rör dig i skärgården.
  • Kom ihåg: Kommer stormen men regnet uteblir kan en skogsbrand spridas väldigt snabbt. En skogsbrand i kombination med vindar som uppnår 20 meter per sekund är det vi allra minst önskar oss.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland