Hoppa till huvudinnehåll

Fifa bötfäller Mexiko för homofobiskt skanderande

Den mexikanska landslagsspelaren Javier Hernandez är uppspelt efter en vinst mot Tyskland.
Den mexikanska landslagsspelaren Javier Hernandez är uppspelt efter en vinst mot Tyskland. Den mexikanska landslagsspelaren Javier Hernandez är uppspelt efter en vinst mot Tyskland. Bild: PETER POWELL Mexikos herrlandslag i fotboll,Tysklands herrlandslag i fotboll,fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018

Det internationella fotbollsförbundet Fifa straffar Mexiko med böter på 10 000 dollar. Serbien får också böta 10 000 dollar för en politisk banderoll.

Det mexikanska fotbollsförbundet bötfälls för homofobiska rop som lagets supportrar skanderade när den tyska målvakten Manuel Neuer förberedde sig på att sparka bollen under måndagens match mellan Mexiko och Tyskland.

Homofobiska rop under fotbollsmatcher är vanliga i latinamerikanska länder och föranledde Fifa att bötfälla flera fotbollsförbund under VM-kvalmatcherna.

Ropen förekom sporadiskt under världsmästerskapet 2010 och slog igenom med besked när VM ordnades i Brasilien år 2014. Det mexikanska förbundet har försökt få fansen att sluta upp med skanderandet, men utan framgång.

Efter att Fifa meddelade om det senaste bötesstraffet vädjade den mexikanska fotbollsstjärnan Jaiver Fernandez till fansen på Twitter för att få ett slut på skrikandet. Om Mexiko inte får bukt med problemet har Fifa hotat med ytterligare sanktioner.

Mile Jedinak har satt bollen i Danmarks mål.
I år har Fifa anlitat anti-diskrimineringsexperter som övervakar matcherna och som i teorin också har rätt att avbryta dem. Mile Jedinak har satt bollen i Danmarks mål. FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll,Australiens herrlandslag i fotboll,Mile Jedinak,Kasper Schmeichel

Fifa har också beslutat att bötfälla Serbien för att fans under en match mot Costa Rica hade med sig en ”kränkande och politisk” banderoll med anknytning till andra världskriget.

Serbien har också tidigare haft problem med högerextrema supportrar.

Kritik för sexistiska videor

Det är inte bara Mexiko och Serbien som har haft problem med sina fans. Under årets VM har fans från flera latinamerikanska länder laddat upp en handfull videor med sexistiskt material på sociala medier.

I en av videorna omringar brasilianska fans en kvinna och uppmuntrar henne att ropa ett kränkande portugisiskt ord för kvinnokroppen. En annan video uppmanar colombianska fans en kvinna att upprepa kränkande ord på sig själv på spanska.

I ytterligare en video lyfter mexikanska supportar upp en kvinna och övertalar henne att använda ett spanskt slangord för en kvinnlig kroppsdel.

Videorna, som har fått stor spridning på sociala medier, har fått hård kritik. Några av de brasilianska männen har identifierats och deras arbetsgivare har uttryckt bestörtning och utlovat konsekvenser för vissa av männen.

Källor: AP, AFP, The Guardian

Läs också