Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna älskar sitt kött - grönsakerna grillas i större utsträckning än tidigare men korven är fortfarande oslagbar midsommarfavorit

Tre stycken grillkorvar i närbild, i bakgrunden syns ytterligare korvar. De ligger alla på en grill.
Korvarna är fortfarande bland finländarnas midsommarfavoriter. Tre stycken grillkorvar i närbild, i bakgrunden syns ytterligare korvar. De ligger alla på en grill. Bild: Mostphotos Grillkorv,korv,grillning

De finska grillarna är denna midsommar sannolikt fyllda med korvar och revbensspjäll, men också blomkål, misstänker K-gruppens marknadsföringschef Teija Nesterinen.

- Matfantasterna har upptäckt att blomkålen blir både fin och god, säger Nesterinen.

S-gruppens urvalschef för färskprodukter, Antti Oksa, tror i sin tur att det är grillkorv, grönsaker och kött eller fisk som står och fräser i grillen.

Den här sommaren har hamburgare och råkorvar ökat i popularitet. Enligt Oksa söker sig korvälskare till allt mer exotiska smaker.

- Råkorvarna blir populärare från från år till år. Människor vill ha omväxling, kvalitet och smakligare versioner ibland.

På Lidl meddelar man att hotdogsens popularitet ökar.

- Mellan brödet läggs säkert traditionell bratwurst, smaksatta knackkorvar och debrecziner, säger Lidls informatör Anna Rissanen.

Vegetariska hamburgare i uppsving

Det finns gott om hamburgarrecept men en av sommarens storfavoriter är det svarta briochebrödet.

- Många vill testa att tillaga svarta bröd. Också växtbaserade hamburgare där man ersätter brödet med svamp eller batat väcker intresse.

Nesterinen uppger att grillsommarens tema i år är den internationella maten.

- Det internationella syns på hamburgare. Människor vill laga sina egna koreanska laxhamburgare eller hacka grönsaker på ett speciellt sätt. Inspirationen kommer från Mellanöstern. För hamburgarna kommer den från Australien och USA.

Grönsakerna tar över grillen

Både Nesterinen och Oksa berättar att grönsakernas popularitet bara ökar år för år.

Nesterinen tror att det är den globala hälsotrenden som satt det här i rullning.

Grönsakerna har ändå inte besegrat köttet, men de grillas i allt större utsträckning, säger Oksa.

- Jag skulle hellre se att grillning ses som en mångsidig matlagningsform. Vi har vaknat upp till att det är roligt att grilla grönsaker. Oftast ersätter grönsaken ändå inte köttet eller korven, säger Oksa.

Enligt Nesterinen älskar finländarna sitt kött.

- Det kan man se eftersom revbensspjällen och korvarna är midsommarens populäraste produkter, säger Nesterinen.

Enligt Lidl har efterfrågan på griskött sjunkit medan människors intresse för ljust kött har stigit.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel ""Suomalaiset ovat lihansyöjäkansaa" – kasviksia grillataan aiempaa enemmän, mutta makkara pitää pintansa juhannuksen suosikkina", skriven av Johanna Latvala.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes