Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike förbjuder godisfärgämne på grund av cancerrisken - Finland avvaktar tills EU fattat ett beslut

Sötsaker
En forskning har konstaterat att ämnet titandioxid som används i godis orsakar cancer i råttor. Sötsaker Bild: Arja Lento radiohuset

Frankrike vill förbjuda användningen av färgämnet titandioxid i livsmedel. Nanopartiklarna i ämnet konstaterades skadliga förråttor.

- Vi vill sluta använda ämnet som kosttillskott i livsmedel innan årsskiftet, säger Frankrikes biträdande hållbarhets- och utvecklingsminister Brune Poirson till Le Parisien.

Frankrikes godis- och bakverkstillverkare meddelade redan på tisdag att titandioxiden kommer att lämna deras produkter innan någon lag träder i kraft.

Titandioxid är klarvitt till färgen och används för att piffa upp utseendet på många livsmedel som till exempel godis, sötsaker, kaffebröd och kosttillskott.

Titandioxiden används också i kosmetik som solkräm, tandkräm, målfärger och läkemedel. Ämnet är vanligt i smärtstillande mediciner.

Cancer bildades i råttor

Förra året publicerade en forskningsgrupp en studie där man konstaterade att nanopartiklarna i titandioxid var skadliga för råttor.

Gruppen studerade titandioxidens hälsoeffekter på råttor under fyra års tid.

I forskningen konstaterade man att nanopartiklarna kan tränga igenom tunntarmens slemhinna.

När råttorna kontinuerligt matades med titandioxid kunde forskarna under en tre månader lång tidsperiod urskilja att förstadiet till cancerceller bildats i tjocktarmen på 40 procent av råttorna.

Forskarna uppmanar ändå till lugn och säger att nanopartiklarnas skadliga effekter på människor inte undersökts. Man vet alltså inte om ämnet kunde påverka människor på samma sätt som djur.

Finland inväntar EU:s beslut

Europas livsmedelssäkerhetsverk EFSA gjorde en bedömning kring användningen av titandioxider för två år sedan.

Det finns ingen information om hur mycket titandioxid är tryggt att konsumera eftersom det inte finns en tillräcklig mängd data tillgänglig.

Frankrike har nu uppmanat andra EU-länder att förbjuda titandioxid i olika livsmedel. På Frankrikes begäran ska EFSA utföra en ny bedömning.

Enligt livsmedelsöverinspektör Anna Lemström på jord- och skogsbruksministeriet uppger till Yle Uutiset att Finland måste vänta på EFSA:s bedömning.

- Det lönar sig inte att vara orolig innan man vet om något faktiskt är farligt, säger Lemström.

I Frankrike och Tyskland har diskussionen om titandioxid gått het. Många organisationer uppmanar konsumenter att undvika produkter som innehåller titandioxid.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel "Ranska kieltää syöpäriskin takia väriaineen, jolla värjätään karkkeja valkoiseksi – Suomen viranomaiset: "Ei kannata vielä olla huolissaan"", skriven av Juho Takkunen.