Hoppa till huvudinnehåll

Kabel-TV-nätet tas bort när fibernätet byggs ut i Pargas - kunderna missnöjda

Kaukosäädin televisio
Kabel-TV-nätet byts ut mot fiber i Partels nät. Kaukosäädin televisio Bild: Henrietta Hassinen / Yle tv-program,TV-filmer,television,fjärrkontroll

Om man har en kabel-TV-anslutning och bor i ett område där Partel bygger ut sitt fibernät så måste man ansluta sig till fibernätet eller skaffa antenn för att kunna fortsätta se på TV.

På sociala medier går debatten het bland personer som är upprörda över att bli av med sin fungerande kabel-TV-anslutning.

Målet inom EU är att alla EU-invånare skall ha minst 100 MB uppkoppling år 2025. I Pargas bygger man därför ut fibernätet och tar samtidigt bort det befintliga kabel-TV-nätet.

Partels VD Svante Olofsson säger att Finland ligger långt efter andra länder i Europa.

- Vi har snart satsat 7 miljoner euro på utbyggnaden av fibernätet. Vi gör det här för att också skärgårdsborna ska få en bättre internetförbindelse och möjligheter att jobba på distans, säger han.

Jag har personligen inte stött på att man plockar bort befintligt kabelnät― Juurakko-Lehtikoinen, Kommunikationsverket.

Att ansluta sig till fibernätet kostar 1790 euro med möjlighet till diverse avdrag och avbetalningsmöjligheter. Om man bor i glesbygden kostar anslutningen 2990 euro.

- Kopparn är en föråldrad teknik och vi som är ett litet bolag har inte möjlighet att upprätthålla dubbel- eller tredubbel teknik när ny det kommer ny teknik, säger Olofsson.

Kommunikationsverket föreslår att man kan byta till antenn

Suvi Juurakko-Lehikoinen vid kommunikationsverket säger att man kan byta till antenn om kabel-TV-anslutningen upphör.

- En TV-antenn kostar några tior plus installationen så det kommer ju inte nära anslutningskostnaderna till fibernätet, säger hon.

Enligt kommuniationsverkets statistik tittar drygt hälften av Finländarna på TV via kabelnätet (1,3 miljoner), och hälften via antenn (1,2 miljoner).

- Jag har personligen inte stött på att man plockar bort befintligt kabel-TV-nät men det är operatörens beslut hur man gör, säger hon.