Hoppa till huvudinnehåll

Kritiserade franska vinnare ska sparka hem chanssumpande peruaner

Frankrike är en av få guldkandidater som fortfarande har full poängpott. Men den franska publiken vill ha mer än bara segrar. En klar beställning på ett mer övertygande spel finns när ”Les Bleus” i dag ställs mot ett desperat Peru.

Frankrike – Peru, grupp C

Jekaterinburg, klockan 18.00
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt refererat av Christoffer Herberts och expertkommentator Jens Mattfolk.

Frankrikes läge: Missförstått

Brasilien, Tyskland, Spanien och Argentina har redan tappat poäng. Frankrike slog däremot Australien, men har ändå sågats av medier och supportrar hemma efter den knappa 2–1-segern i den första matchen, då segermålet som Paul Pogba fixade onekligen var tursamt.

Kritiken är något som uppenbart irriterar det franska laget. ”Kan ni inte försöka vara lite mer positiva”, muttrade mittbacken Raphael Varane på en pressträff inför Perumatchen, medveten om att det franska laget inte bara förväntas vinna, utan också göra det med stil.

Perus läge: Uppförsbacke

Redan inför VM målades Perus möte mot Danmark i första omgången upp som nyckelmatchen i grupp C. Intrycket förstärktes under kampens gång och efter slutsignalen undrade Peru hur i hela fridens namn laget hade lyckats bli utan poäng mot danskarna.

Men en straffspark seglade upp på femtonde våningen och mängder av chanser sumpades, vilket sätter Peru i ett prekärt läge inför fortsättningen. Nu krävs stordåd mot Frankrike för att inte VM ska ta slut alltför tidigt för ett lag som inför VM var modetipset som ”turneringens svarta häst”

Christian Cueva skjuter en straff högt över
Peru missade massor med chanser mot Danmark. Christian Cueva skjuter en straff högt över Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Christian Cueva

Håll koll på: Nygamla namn på topp

Olivier Giroud, Frankrike

En man som seriöst aspirerar på titeln ”världens mest underskattade anfallare”. Måste hela tiden bevisa att han var värd sin plats i startelvan i Arsenal, trots över hundra mål för klubben. Såldes i januari till Chelsea, där han också fick slåss med tänder och klor för speltid.

Storyn känns igen från landslaget. Trots ett fenomenalt saldo med 31 mål på 75 matcher och mål i tre av träningsmatcherna efter att VM-platsen säkrats i höstas var Giroud petad när turneringen startade. Men inhoppet mot Australien var vasst och i dag lär 31-åringen finnas med från start igen. För femtielfte gången i karriären med något att bevisa.

Olivier Giroud byter av Antoine Griezmann
Får Olivier Giroud starta mot Peru? Olivier Giroud byter av Antoine Griezmann Bild: Kieran McManus / BPI/REX/All Over Press fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Olivier Giroud,Antoine Griezmann

Paolo Guerrero, Peru

En av de märkligaste historierna i detta VM. Forwarden stängdes av för dopningsbrott men fick klartecken att spela i turneringen efter att bland annat motståndarkaptenerna i gruppskedet undertecknat en vädjan om att han skulle frikännas.

Avstängningen upphävdes av en schweizisk domstol, men efter en vår utan matcher var Guerrero inte med från start i premiären mot Danmark. I dag lär anfallaren från Flamengo finnas med i öppningselvan igen och hoppas förbättra sitt redan fina landslagssaldo med 34 mål på 89 matcher.

Paolo Guerrero jagar bollen
Paolo Guerrero fick efter många turer klartecken att spela i VM. Paolo Guerrero jagar bollen Bild: imago/Geisser/ All Over Press fotboll,Paolo Guerrero

Noterbart: Frankrikes strålande Sydamerikasaldo

Det här är anmärkningsvärt: Frankrike har aldrig förlorat mot ett lag från Sydamerika i VM sen 70-talet, trots hela sju matcher sen dess. Och i de sex senaste VM-mötena med sydamerikaner har Frankrike hållit nollan.

Lägg till det att Peru inte vunnit en VM-match på sju försök, senast det hände var 1978, och att Peru laget inte gjort mål på sina två senaste matcher (nollade av Sverige och Danmark). Historiskt talar allt för att franska målvakten Hugo Lloris får fira sin 100:e landskamp med att hålla tätt.

Referentens tips:

Sannerligen ingen högoddsare, men utgår ifrån att sviterna ovan förlängs. 1–0 till Frankrike efter mål av Giroud, säkrat franskt avancemang – och nya sågningar av lagets insats i hemlandet.