Hoppa till huvudinnehåll

Kronobyflyg till Arlanda tidigast i september

Karleby-Jakobstad flygplats.
Karleby-Jakobstad flygplats. Karleby-Jakobstad flygplats. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,flygplatser,Check-in,kronoby flygplats

Det blir ingen trafik från Kronoby flygplats till Stockholm Arlanda förrän tidigast i september. Det svenska flygbolaget Leap med norska ägare som uppstod ur askan efter Nextjet konkursen utlovade trafik redan i juli.

Leaps ansökningar om samtliga tillstånd som krävs är ofullständiga. Det i kombination med semestertider på Transportstyrelsen i Sverige gör att tillstånden kan ges tidigast från september.

Kompletteringar måste ges

Alla ansökningar om tillstånd som lämnats in av Leap är ofullständiga och måste därför kompletteras. Det gäller driftstillstånd, operativa licenser och olika tekniska tillstånd.

På tisdag nästa vecka kommer Tranportstyrelsen i Sverige att ha ett möte med representanter för Leap och då kommer åtminstone en del av de kompletteringar som krävts att lämnas in.

- Vi kommer ändå inte att hinna behandla ansökan, semestrarna kommer emot och vi har inte hur mycket folk som helst på Transportstyrelsen, säger handläggaren Carina Pettersson. Det drar sannolikt iväg till september innan ärendet är behandlat.

Danskt bolag sköter Ålandsflyget

Den upphandlade trafiken mellan Mariehamn och Stockholm flygs i praktiken av Danish Air Transport, DAT, eftersom flygbolaget Leap inte har en egen operativ licens eller övriga tillstånd.

Flygningarna sker under det danska bolagets prefix, DX.

Leaps vd, Magnus Ivarsson har inte gått att nå för en kommentar.

Kronoby Flyghangar Ab beklagar läget

Kronoby Flyghangar Ab är ett kommunalt bolag som förutom att det äger en hangar för två flygplan, också skall arbeta för att utveckla trafiken på Kronoby flygplats.
Förseningen med att få igång trafiken till Stockholm på nytt efter Nextjets konkurs är ett problem.

- Det är tråkigt att höra att det gått så här, vi borde ha kommit vidare och fort med tanke på näringslivets behov, säger Jonne Sandberg som är styrelseordförande för Kronoby Flyghangar Ab.

Artikeln har kompletterats med en kommentar av Jonne Sandberg 21.6 2018 kl. 12.40

Läs också