Hoppa till huvudinnehåll

Midsommarstormen kommer – kom ihåg flytväst, nödnummer och underrätta anhöriga

Våg sveper in över gästhamn
Våg sveper in över gästhamn Bild: Sebastian Bergholm storm,vind,Kuling

Under midsommarhelgen väntas ett kraftigt lågtryck dra in över Finland söderifrån, enligt Meteorologiska institutets prognos.

Fronten kommer först att nå Åland och Åbolands skärgård och därefter röra sig uppåt mot Vasa.

I och med lågtrycket tilltar vinden ordentligt också, och Sjöbevakningen uppmanar båtförare att vara aktsamma.

- Det är ingen vanlig sommarstorm. Vädret kommer att vara hårdare än vad vi är vana vid, säger Kim Westman, chef för Ålands sjöbevakningsstation.

"Följ med väderprognoserna"

Westman rekommenderar att båtförare kontinuerligt läser väderprognoserna för att hålla koll på var fronten rör sig och vilken vindriktningen är.

Riktningen är speciellt viktig, eftersom vinden väntas vända ordentligt senare.

- Samtidigt som vinden tilltar så väntas den också kantra från kring sydost i början till nordväst senare. Och det här spelar stor roll för hamnplatserna man väljer, vilka som ligger i skydd för de här vindarna.

På grund av vindens styrka uppmanar Westman båtförare att överväga om de alls borde åka iväg då stormen kommer vara som starkast.

Flytväst, nödnummer och anhöriga

Säkerheten står i fokus i så här utmanande förhållanden, och Westman påminner om att flytvästen inte bara ska vara med i båten utan också användas.

Han rekommenderar också att ha nödnumren uppskrivna och att berätta för anhöriga om båtfärden.

- Berätta för en bekant eller anhörig på fasta land om resmålet och rutten, så någon annan kan göra en nödanmälan om till exempel telefonen skulle råka bli blöt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes