Hoppa till huvudinnehåll

Nya Zeelands premiärminister födde barn

Skärmdump på Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och hennes nyfödda barn.
Skärmdump på Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och hennes nyfödda barn. Bild: Skärmdump/Instagram Jacinda Ardern

Jacinda Ardern är en av få kvinnliga politiker som har fött barn och samtidigt suttit på en hög politisk post.

Premiärminister Jacinda Ardern informerade om förlossningen genom en Instagrambild. I bildtexten hälsar hon den lilla välkommen och säger att hon är lycklig över att ha fått en frisk flicka.

Arderns graviditet har följts med intresse världen över och många har hoppats på att hon ska bli en förebild för kvinnor som vill kombinera föräldraskap med politik.

Ardern är den andra premiärministern som fött barn. Pakistans före detta premiärminister Benazir Bhutto födde barn som premiärminister år 1990.

Den 37-åriga Jacinda Ardern är som bäst världens yngsta regeringschef
37-åriga Jacinda Ardern var den yngsta nyazeeländska premiärministern sedan 1800-talet när hon tillträdde i oktober. Den 37-åriga Jacinda Ardern är som bäst världens yngsta regeringschef Bild: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA Nya Zeeland,Jacinda Ardern

Vägrade tala om familjeplanering

Jacinda Ardern tillträdde som premiärminister i oktober 2017. Under valkampanjen vägrade hon svara på frågor om ett eventuellt föräldraskap och hänvisade till att en graviditet inte ska påverka en kvinnas karriär.

- Kvinnor får själv bestämma när de vill skaffa barn och det borde inte avgöra om de går miste om en jobbmöjlighet eller inte.

Ardern meddelade om sin graviditet i januari och planerade då att vara föräldraledig i sex veckor. Vice premiärminister Winston Peters kommer att leda landet medan Ardern är föräldraledig.

Ardern kommer ändå att bli konsulterad i frågor som bland annat berör den nationella säkerheten.

Före detta premiärminister gratulerar

I ett e-postmeddelande till nyhetsbyrån AP att gratulerar Nya Zeelands före detta premiärminister Helen Clark de nyblivna föräldrarna. Clark var premiärminister under åren 1999-2008.

Enligt henne är Arderns graviditet ett tecken på progressivitet och att tiderna har förändrats sedan hon själv slutade inom politiken.

- Det sätt som Nya Zeeland har tagit emot de här nyheterna på kommer att inspirera alla som arbetar för jämställdhet, skriver Clark.

Källor: AFP, AP