Hoppa till huvudinnehåll

Tillspetsat beslut av Visegrad 4 länderna – de kommer inte delta i migrationsmöte

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán motsätter sig asylkvotering. Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bild: EPA-EFE/LUKAS BARTH Ungern,Viktor Orbán,Alexander Dobrindt,Horst Seehofer

Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien har kommit överens om att bojkotta söndagens EU-möte där asylfrågan skall behandlas.

Visegrad 4 mötet hölls i Ungern, där den uttalade kritikern av asylkvoter, Viktor Orbán stod som värd.

De fyra länderna motsätter sig asylkvotering och vill själv ha möjligheten att bestämma hur mycket flyktingar de tar emot.

Utöver de fyra länderna som hör till den mellanstatliga organisationen Visegrad 4, ansluter sig även Österrike, med kanslern Sebastian Kurz, till skaran länder som bojkottar mötet.

Asylmötet som kommer hållas på söndag och är sammankallat av den tyska förbundskanslern Angela Merkel.Förbundskanslern är för tillfället i blåsväder på hemmafronten, efter att motståndare till hennes asylpolitik finns i hennes närmaste politiska krets.

Söndagens möte kommer fokusera för förflyttning inom unionen

Den rådande lagstiftningen hindrar ofta asylsökande att fortsätta sin resa innan beslut om deras rätt till asyl behandlas. Förespråkarna för asylkvoter vill ändra på det här för att bättre kunna sprida på flyktingarna.

I mötet kommer västeuropeiska länder att delta, inklusive Italien och Grekland. Dessa länder sticker ut då de vanligen är länderna som först tar emot flyktingarna innan de tar sig till andra delar av Europa.

Sent på torsdag kväll blev det klart att också Finlands statsminister Juha Sipilä och hans svenske kollega Stefan Löfven deltar i asylmötet i Bryssel.

Texten uppdaterades med Sipiläs och Löfvens deltagande kl.05.00 fredagen 22.6.

Källor: Reuters, Yle