Hoppa till huvudinnehåll

Blåsigt midsommarväder - undvik att röra dig på havet nu om du inte är erfaren, varnar båtpolisen

Både båtpolisen och Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund uppmanar till försiktighet till sjöss nu på midsommarhelgen. Det varnas för hård vind på flera sjödistrikt även på midsommardagen.

Midsommarstormen har hittills fört med sig stormbyar på över 32 meter per sekund, meddelar Meteorologiska institutet.

I Helsingfors har det blåst kring 20 meter per sekund. Ännu vid 17-tiden var det få som rörde sig på havet, men båtpolisen i huvudstaden väntade sig ändå ett hektiskt arbetspass.

Bedömningen var att flera midsommarfirare ger sig ut till sjöss senare på kvällen.

– Det kommer alltid fler sedan. Och så börjar säkert båtar lossa från sina förtöjningar i takt med att vattnet stiger, säger John Ahlgren som är äldre konstapel på Helsingfors båtpolis.

Jon Ahlgren
John Ahlgren på Helsingfors båtpolis. Jon Ahlgren Polis,jon ahlgren

Han tillägger att en vattenbuss i Esbo körde på grund tidigare på midsommaraftonen. Inga passagerare var ombord, men nog två besättningsmän.

– Också yrkestrafiken har sina egna problem en blåsig dag som den här, konstaterar Ahlgren.

Han säger att mindre erfarna båtförare ska hålla sig på land nu när vinden är så pass kraftig.

– Vi skulle nu hoppas att alla skulle förstå att det inte är någon lek att vara där ute mera. 20 meter i sekunden och det stiger ännu, och vågorna blir högre när det är sydlig vind. Det är inte riktigt nybörjarföre. Det är utmanande för alla som är här ute på sjön.

Ahlgren säger att den som ändå ger sig ute på sjön ska se till att ha båten och utrustningen i utmärkt skick, och meddela bekanta vilken rutt de åker.

Var försiktig efter bastun

Samtidigt gör det blåsiga vädret det också betydligt farligare att simma.

– När vattnet blandar upp sig, det är kallare och fler strömmar så kan det vara mycket tungt och till och med svårt att komma tillbaka till stranden, kommenterar Laura Sulkava som är projektkoordinator på Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund.

Havet invid Helsingfors på midsommaraftonen.
Stranden invid Helsingfors på midsommaraftonen. I närheten blåste det betydligt mer. Havet invid Helsingfors på midsommaraftonen. Bild: Yle/Niklas Fagerström havet

Förbundet uppmanar folk att gå och simma tillsammans - inte ensamma - till exempel i samband med att man badar bastu.

– Om något sker så handlar det ändå om bara några få minuter, och om man märker att en kamrat inte kommit tillbaka från vattnet efter 15 minuter så kan det vara för sent. Vattnet är mörkt och det är svårt att hitta någon som har hamnat under ytan.

Dessutom säger Sulkava är det bra att undvika alkohol helt och hållet när man ska i vattnet.

– Man reagerar snabbare och bättre på oväntade situationer då.

viisaasti vesillä -kampanjan Laura Sulkava heittää pelastuskanisterin veteen
Laura Sulkava kastar i en kanister som hon har knutit fast ett rep på. viisaasti vesillä -kampanjan Laura Sulkava heittää pelastuskanisterin veteen Bild: Juha Kivioja / Yle katastrof,drunkning,sjöräddning,livräddning

Du kan rädda en person som råkar illa ut i vattnet med hjälp av flytande föremål som kan finnas i närheten - till exempel ett ämbar, en kanister eller en läskedrycksflaska.

– Man behöver då inte drabbas av panik. Man vet att den som är i sjönöd hålls på ytan. Och med hjälp av ett rep kan man dra personen till stranden, säger hon.

Veden varaan joutuneen ihmisen pelastamiseen käytettäviä tarvikkeita
Veden varaan joutuneen ihmisen pelastamiseen käytettäviä tarvikkeita Bild: Juha Kivioja / Yle katastrof,drunkning,sjöräddning,livräddning

Ett typiskt drunkningsfall sker maximalt 50 meter från stranden - oftast en strand som den drunknade känner till väl.

Också båtpolisen påminner att det gäller att vara försiktig med alkoholanvändningen.

Att dricka nån öl med maten innan man kör båt senare på kvällen kan till exempel vara okej. Men att köra redlöst berusad kan däremot få ödesdigra konsekvenser.

– Jag hoppas att alla ska ha en jättetrevlig midsommar och få goda minnen. Och inte så att det blir en minnesstund efter midsommaren i stället, kommenterar äldre konstapeln John Ahlgren.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes