Hoppa till huvudinnehåll

IS "andlige ledare" i Indonesien dömdes till döden för självmordsattack mot Starbucks

Aman Abdurrahman anses vara den andlige ledaren för IS i Indonesien
Aman Abdurrahman anses vara den andlige ledaren för IS i Indonesien Aman Abdurrahman anses vara den andlige ledaren för IS i Indonesien Bild: EPA-EFE/BAGUS INDAHONO Indonesien,terror,Aman Abdul Rahim

Den radikala muslimska predikanten Aman Abdurrahman har dömts till döden för ett terrordåd mot ett café i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Abdurrahman ansågs ha legat bakom en självmordsattack mot Starbucks café för två år sedan.

Fyra oskyldiga civila och fyra gärningsmän dödades i attacken.

- Den svarande har bevisiligen begått ett terroristiskt brott. Han kommer därför att dömas till döden, förkunnade domaren i närvaro av ett stort antal poliser i rättssalen.

Åklagaren anklagade predikanten för att ha uppviglat till våldsdåd och för att vara en av terrorgruppen IS främsta ledare i Indonesien.

Förra månaden dödades 26 människor i två terrordåd i landets näst största stad Surabaya.

Attackerna utfördes av två familjer med barn, som tros ha inspirerats av Abdurrahmans tal och läror till sina anhängare.

Åklagaren kräver att han dömds till döden även för terrordåden i Surabaya.

Aman Abdurrahman kommer inte att överklaga domen eftersom han inte erkänner rättegångens legitimitet
Aman Abdurrahman kommer inte att överklaga domen eftersom han inte erkänner rättegångens legitimitet Aman Abdurrahman kommer inte att överklaga domen eftersom han inte erkänner rättegångens legitimitet Bild: EPA-EFE/BAGUS INDAHONO Indonesien,terrorism

Erkänner inte domstolens laglighet

Abdurrahman verkade uttråkad i rättssalen. Han sade ingenting och kysste endast golvet då domen hade förkunnats.

Hans advokat säger att man inte kommer att överklaga domen eftersom Abdurrahman inte erkänner domstolens legitimitet.

Advokaten ansåg att domen var orättvis och att man inte hade kunnat bevisa direkta kontakter mellan Abdurrahman och de fyra terroristerna.

Den 46-årige predikanten som leder den radikala gruppen Jamaah Ansarut Daulah (JAD), anses vara IS andlige ledare i Indonesien.

JAD är en paraplyorganisation för drygt ett tjugotal lokala extremistgrupper som alla stöder IS.

Abdurrahman som första gången dömdes till fängelse för terrorism år 2004, anses vara den främsta översättaren och tolkaren av IS propaganda i Indonesien.

Han anses ha värvat likassinnade att utrföra terrordåd trots att han fängslades på nytt år 2011, då han dömdes för att ha grundat ett träningsläger för terrorister i provinsen Aceh i norra Sumatra.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes