Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Vad hette Cyndi Laupers första LP och varifrån kommer K-pop?

Cyndi Lauper.
Cyndi Lauper. Cyndi Lauper. Bild: All Over Press / JimWright/Splash Cyndi Lauper

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina kunskaper i pop och rock och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter dagens värv på puben runt hörnet?

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Rock’n’roll! Eller något. Lycka till!

1. Med sin debutsolo-LP blev Cyndi Lauper den första kvinnliga artisten att få fyra topp-5-hittar från en och samma platta på USA:s singellista. Vad hette skivan?

2. Från vilket land kommer musikgenren K-pop?

3. ”Mr. Tambourine Man” är en känd Bob Dylan-låt från år 1965. Samma år gav en amerikansk grupp ut en version av låten som blev den första riktigt stora folkrockhitten. Vad hette gruppen?

4. Vad hette gruppen där Eddi Reader sjöng och som år 1988 hade en hit med låten ”Perfect”?

5. Sista musikrebusen! I vår videofråga ska du först lista ut vilken känd låt vi tänker på. Via orden som symboliseras av videoklippen ska du sedan para ihop låten med rätt artist utav fyra svarsalternativ inom genrerna pop, rock eller hårdrock. Gnugga genikölarna och tänk till!

6. “You’re Makin’ Me High”, “Un-Break My Heart” och “He Wasn’t Man Enough”. Vilken amerikansk sångare, låtskrivare, kompositör och skådespelare har haft dessa listettor?

7. Vilken rockare hade en biroll i kultfilmen ”The Rocky Horror Picture Show”?

8. Vilken fransk artist kallades för Frankrikes Elvis Presley?

9. Under sin livstid gav han ut endast tre skivor – ”Five Leaves Left”, ”Bryter Layter” och ”Pink Moon”. Själv hann han aldrig uppleva någon stor framgång, men senare har bl.a. Peter Buck från R.E.M. och Robert Smith från The Cure sagt att han varit en stor influens för dem. Vem var denne brittiske singer-songwriter?

10. Vem är artisten, multi-instrumentaristen, låtskrivaren och skivproducenten på bilden? Han är känd för låtar som “We Gotta Get You a Woman”, “Hello It’s Me”, “Can We Still Be Friends” och “Bang the Drum All Day”. Han är även Liv Tylers styvfar.