Hoppa till huvudinnehåll

Överlevande: Över 200 människor har drunknat utanför Libyens kust - Italien hotar beslagta räddningsfartyg

En räddad man ombord på räddningsfartyget Aquarius den 21 april 2018.
En räddad man ombord på räddningsfartyget Aquarius den 21 april 2018. En räddad man ombord på räddningsfartyget Aquarius den 21 april 2018. Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON migranter,Medelhavet,räddning

På tisdagen och onsdagen drunknade cirka 220 migranter utanför Libyens kust. Det uppger överlevande som plockats upp av den libyska kustbevakningen och libyska fiskare. Samtidigt hotar Italien att beslagta räddningsfartyg.

FN:s flyktingorgan UNHCR har talat med överlevande efter tre separata tragedier utanför den libyska kusten.

På tisdagen kapsejsade en båt med ett okänt antal flyktingar och migranter ombord. Bara fem personer räddades av den libyska kustbevakningen och de överlevande uppskattar att ett hundratal människor drunknade i den olyckan.

Samma dag sjönk en gummibåt med omkring 130 människor ombord på en annan plats utanför den libyska kusten. 60 av dem räddades av libyska fiskare.

I en tredje förlisning på onsdagen uppger överlevande att över 50 människor drunknade innan den libyska kustbevakningen hann fram.

En medlem av libyska Röda halvmånen tog hand om en drunknad man som flöt i land öster om Tripoli i fjol somras.
En medlem av libyska Röda halvmånen tog hand om en drunknad man som flöt i land öster om Tripoli i fjol somras. En medlem av libyska Röda halvmånen tog hand om en drunknad man som flöt i land öster om Tripoli i fjol somras. Bild: EPA/STRINGER drunkning,migranter,Libyen

"UNHCR är förfärat över det ständigt växande antalet flyktingar och migranter som mister sina liv till havs och manar till akuta internationella insatser för att stärka räddningsinsatserna bland alla relevanta och kapabla aktörer, däribland frivilligorganisationer och kommersiell sjöfart över hela Medelhavet" skriver UNHCR i ett uttalande.

Italien hotar beslagta två räddningsfartyg

Samtidigt hotar den nya italienska populistregeringen att beslagta två räddningsfartyg i Medelhavet som används av den tyska frivilligorganisationen Mission Lifeline.

Italiens infrastrukturminister Danilo Toninelli hävdar att fartygen Lifeline och Seesuchs seglar illegalt under holländsk flagg. Enligt Toninelli ska de beslagtas för att man ska kunna utreda deras "juridiska status".

Nederländernas EU-representation uppgav på Twitter att fartygen inte seglar under holländsk flagg. Däremot hävdar Mission Lifeline att fartygen är registrerade i Nederländerna och alltså seglar under holländsk flagg.

Räddningsfartyget Lifeline efter räddningsoperationen på torsdagen 21.6.2018.
Räddningsfartyget Lifeline efter räddningsoperationen på torsdagen 21.6.2018. Räddningsfartyget Lifeline efter räddningsoperationen på torsdagen 21.6.2018. Bild: EPA-EFE/HERMINE POSCHMANN / MISSION LIFELINE sjöräddning,Medelhavet,migranter

Lifeline räddade 224 migranter utanför Libyens kust på torsdagen.

Toninelli anklagar också Lifeline för att ha tagit ombord migranter trots att den libyska kustbevakningen redan var engagerad i räddningsoperationen och för att ha tagit ombord många fler människor än vad fartyget har kapacitet för.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini sade på torsdagen att Lifeline borde fara till Nederländerna och att utländska frivilligorganisationers räddningsfartyg "aldrig kommer att ta i land i Italien igen".

Enligt Toninelli kommer Italien att låta de migranter som finns ombord på Lifeline att ta i land i Italien, men sedan kommer alltså fartyget att beslagtas.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Läs mera:

Italiens nye inrikesminister vägrar släppa i land en räddningsbåt med 629 migranter

Italiens inrikesminister Matteo Salvini har stängt hamnarna för ett räddningsfartyg och kräver att Malta ska ta emot det. Malta vägrar och 629 flyktingar och migranter guppar ute på Medelhavet.