Hoppa till huvudinnehåll

Petra siktade alltid mot nästa veckoslutsfylla som småbarnsmamma – nu har hon varit nykter i 13 år

Kvinna dricker vitt vin
Kvinna dricker vitt vin Vitt vin,vin,alkoholdrycker

Alkoholkonsumtion i barnens närvaro verkar vara ett känsligt ämne och de som Yle Åboland har pratat med vill vara anonyma.

47-åriga Petra märkte att hon fokuserade på veckoslutsfyllan allt mer. Nu är hon en nykter alkoholist sedan 13 år för att kunna vara en bättre mamma.

– Jag gick till jobbet på vardagarna och hade två små barn. Jag var singel och gick alltid ut de veckoslut som jag fick barnen bort hemifrån, berättar hon.

Hennes man missbrukade både alkohol och droger och de skiljde sig redan när barnen var små.

– Jag tänkte i något skede att så här vill jag inte fortsätta att leva. Man mår dåligt i början av veckan och i slutet av arbetsveckan börjar man fundera på nästa helg.

Hon insåg att allt eftersom barnen växte blev moralen sämre och därför ville hon göra något åt saken.

– Barnen kommer inte ihåg något från den här tiden, men själv märkte jag att jag var irriterad och ofokuserad. Inte var jag någon bra förälder då inte, säger hon.

Barnen vill ha tråkiga föräldrar

Janne Takala från A-klinikens verksamhet Glasskör barndom/Lasillinen lapsuus säger att det inte nödvändigtvis är det att man är full som är problemet.

– Det blir lätt högljutt och gräl. Om barnen själva får välja så ser de helst att föräldrarna är helt som vanligt, hellre lite tråkiga, säger han.

Om ens drickande påverkar familjen och barnen så tycker jag inte att det längre kan kallas privat― Janne Takala, A-kliniken

Om föräldrarna siktar på att öka på sin promillehalt under sommarkvällarna, så är det kanske annat program som faller bort.

– Många roliga programpunkter som man kanske har lovat barnen faller bort om föräldrarna dricker för mycket.

Han efterlyser mer öppenhet i diskussionen och tycker att det är svårt att komma vidare med frågeställningen om alkohol och barn när många inte kan prata om sin alkoholkonsumtion öppet.

– Många tycker att det är privat, men om ens drickande påverkar familjen och barnen så tycker jag inte att det kan kallas privat längre, säger Takala.

Han önskar alla semesterfirare en trevlig midsommarhelg och semester, och påminner om att det inte bara är en speciell tid för de vuxna, utan även barnen.

Dömer ingen

Petra säger att det kunde vara bra för många att pröva på att vara nykter under sommaren eller någon högtid.

– Man är nog helt samma person ändå fast man kanske tror att man måste dricka för att bli modigare eller vad det nu kan vara, funderar hon.

kvinna och liten flicka går på stranden i kvällssolen
Barnen ser helst sina föräldrar nyktra säger Janne Takala kvinna och liten flicka går på stranden i kvällssolen Bild: Oleksandr Reva(C) föräldrar,föräldraskap,sommar,kväll,barn

– Jag tror att det mycket är pressen utifrån, att man ses som konstig om man inte dricker ifall alla andra dricker. Det tror jag att är svårt för många, säger hon.

En alkoholfri midsommar

Johanna är en annan person som Yle Åboland har pratat med och hon vill också vara anonym. Hon och hennes man gjorde ett aktivt beslut att fira midsommar och andra högtider nyktert sedan de fick barn.

– Det hör till finländarens sociala sammanhang att man dricker på midsommar. Om man bryter mot den normen så blir folk kanske upprörda, säger hon.

Ett tips för personer som vill vara nyktra i festliga sommartider är att ta alkoholfria alternativ. Själv föredrar hon något festligare än vatten.

– Ofta kan problemet mer vara omgivningen än en själv. Om man har en dryck som lite liknar på det som de andra dricker så reflekterar få över saken, säger hon.

En midsommarbrasa på en sten ute i vattnet. I bakgrunden en strandkant med träd.
Midsommarbrasa. En midsommarbrasa på en sten ute i vattnet. I bakgrunden en strandkant med träd. Bild: Mostphotos bonfire,midsommar,Lägereld,midsommarafton,bål (brasor)

Hon har också märkt att berusade personer gärna hanterar sina och hennes barn, vilket hon inte längre går med på.

– Till exempel att någon som är lite full lyfter barnen i båten känns inte så bra att vara med om som mamma. Det hade jag kanske inte tänkt på så mycket om jag själv hade druckit lite.

Både Johanna och Petra tycker att man alltid kunde se till att den ena föräldern är nykter om barnen är med.

– Om det händer något åt barn eller åt någon vuxens så finns det alltid någon vuxen som har kontroll och kan köra bil, säger Petra.

Hon tycker att det skulle vara farligt och konstigt att alla vuxna till exempel på sommarstugan skulle vara fulla samtidigt.

– Det är inte tryggt över huvud taget. Det är inte tryggt för barnen och kan vara riktigt farligt, säger hon.

Fotnot: Petra och Johanna heter egentligen något annat.

Enkät: dricker du alkohol i barnens närvaro?

Tycker du att föräldrar och vuxna kan umgås med barn när de är påverkade av alkohol?

En alkoholportion till maten är okej.
30.9% (109 röster)
Några öl eller glas vin går fint bara man själv inte känner sig för full.
27.8% (98 röster)
Barn ska inte umgås med påverkade vuxna över huvud taget.
16.4% (58 röster)
Ena föräldern måste alltid vara nykter.
9.9% (35 röster)
Alkoholkonsumtion i närvaro av barn borde förbjudas i lag.
7.6% (27 röster)
Alkoholen är en del av den finländska kulturen och behöver inte gömmas för barn.
7.4% (26 röster)
Antal avgivna röster: 353

Läs också