Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs sommarteaters West Side Story slopar machokulturen: "Man måste tänka på att det är 2018"

Nio kvinnor på en utescen iklädda femtiotalsklänningar.
Musikalen West Side Story har premiär den 28 juni på Raseborgs sommarteater. Nio kvinnor på en utescen iklädda femtiotalsklänningar. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Raseborg,teater,West Side Story,raseborgs sommarteater 2018

På torsdag den 28 juni är det premiär för musikalen West Side Story på Raseborgs sommarteater. Pjäsen har drygt 60 år på nacken och världen har förändrats sedan den första gången såg världens ljus på Broadway år 1957.

Det har inneburit en del utmaningar för Sixten Lundberg som fungerar som regissör för sommarteatern andra året i rad efter fjolårets debut med Footloose.

När West Side Story hade premiär på 50-talet var den ganska radikal och kontroversiell. Lundberg säger att delar av den fortfarande kan anses radikala.

En sak som han funderat mycket på är musikalens föråldrade kvinnobild.

En närbild av en man som visar tummen upp.
Regissör Sixten Lunberg. En närbild av en man som visar tummen upp. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Raseborg,Sixten Lundberg

- På 1950-talet var det till exempel klart att kvinnan skulle ta hand om mannen när han kom hem från arbetet. År 1955 gav man råd i tidningarna hur kvinnorna skulle bete sig. Nu har världen som tur förändrats, inte minst i och med Metoo-kampanjen, säger Lundberg.

Raseborgs sommarteaters version av den världskända musikalen har han därför anpassat en aning för att den ska passa in i tiden.

- Vi har lättat upp den lite. Man måste ändå tänka på att det är 2018 och världen har förändrats och värderingarna också, förklarar han.

Han är ändå noggrann med att poängtera att man inte kan göra alltför stora förändringar eller förvränga något.

- Men du kan styra lite var tyngdpunkten är och vad som är mindre viktigt, säger han.

Kvällsföreställning i slutet av juli

Lundbergs West Side Story utspelar sig ändå i 1950-talets New York precis som originalet.

- Det är en tidsbild, kläderna stämmer och scenografin. Vi har inte flyttat över den till i dag, utan det är som om det skulle vara på 1950-talet, berättar han.

För den som vill ha en ännu mer autentisk upplevelse så ordnar man en kvällsföreställning klockan 21 den 24 juli. Scenerna på New Yorks gator förstärks av nämligen av skymningen och ljuseffekterna.

"Jag har tänkt hur kul och häftigt det skulle vara att vara med

För Rasmus Basilier, som spelar Bernardo, är det första gången han står på sommarteaterns scen.

- Varje gång jag har varit här har jag tänkt hur kul och häftigt det skulle vara att vara med, berättar han.

En porträttbild av en ung man som ler som kameran.
Rasmus Basilier spelar Bernando. En porträttbild av en ung man som ler som kameran. Bild: Yle/Minna Almark Raseborg,Västnyland,raseborgs sommarteater 2018

För två år sedan valde han att byta karriärinriktning från sitt jobb inom den offentliga sektorn och satsa på ett liv på scenen istället.

Det är många som tittar och jag får jättebra regi och arbeta med jättebra skådespelare.

- Att få uppträda här på Raseborgs sommarteater känns som en jättekul möjlighet, det är många som tittar och jag får jättebra regi och arbeta med jättebra skådespelare, säger han.

"Jag känner nu att jag är värd den här rollen"

I huvudrollerna ser vi de lokala förmågorna Birk Lerviks och Vilma Eklöv.

Det är Eklövs andra år på teatern men första gången som hon innehar en huvudroll.

- Jag väldigt tacksam och jag känner att jag har gått framåt. Jag känner att jag nu är värd den här rollen, att det är på min nivå att ha en huvudroll i en sommarteater, säger hon.

Vilma Eklöv studerar till musikalartist i Stockholm.

Porträttbild på en leende ung kvinna med långt hår.
Vilma Eklöv är Maria. Porträttbild på en leende ung kvinna med långt hår. Bild: Yle/Minna Almark Raseborg,Västnyland,vilma eklöv

West Side Story spelas på utomhusscenen i Snappertuna fram till den 5 augusti.

Artikeln bygger på en tv-intervju av Minna Almark.

Läs också