Hoppa till huvudinnehåll

Veera Ruoho får nu hatpost efter domen mot Hakkarainen som försökte kyssa henne med våld

Veera Ruoho
Veera Ruoho Bild: Jarno Kuusinen /AOP Veera Ruoho,riksdagsledamot i Finland,Samlingspartiet

Riksdagsledamoten Veera Ruoho (Saml) har fått ta emot hatpost efter domen mot riksdagskollegan Teuvo Hakkarainen (Sannf).

Hakkarainen dömdes tidigare i juni till böter för att ha misshandlat och sexuellt ofredat Ruoho och bland annat försökt kyssa henne med våld i riksdagens café.

Efter domen har Ruoho fått hånfulla personligt kränkande meddelanden av människor som sympatiserar med Hakkarainen.

Ruoho får nu stöd av Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo som säger att det är obegripligt att hon först trakasseras på sin arbetsplats och sedan dessutom råkar ut för hatpost efter att den som trakasserade dömdes.

Kollegerna ger sitt stöd

Också andra riksdagskolleger har i meddelanden sagt att de stöder Ruoho, bland dem finns social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå) och riksdagsledamoten Markku Rossi (C).

Enligt tidningsgruppen Lännen Media, LM har hatposten till Ruoho skickats vidare till riksdagens säkerhetsenhet, som samarbetar med polisen.

Brottsmisstankarna går nu vidare till myndigheterna som också sköter om utredningen säger riksdagens säkerhetschef Jukka Savola till LM.

Enligt Lännen Media har meddelandena till Ruoho uttryckt sympati för den dömde Hakkarainen och någon har bland annat skrivit att kyssar med våld i fyllan i allmänhet brukar kvitteras med humor.

Ruoho säger däremot att hon känner ångest och rädsla på grund av hatposten.

Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen dömdes i måndags till böter på 3 060 euro för att ha misshandlat och sexuellt ofredat Ruoho. Han dömdes också till att betala 1 400 euro i ersättning till Ruoho.

Åklagaren har sagt att man kommer att överklaga domen till hovrätten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes