Hoppa till huvudinnehåll

Vilket europeiskt lag skall göra Brasilien sällskap i åttondelsfinal?

En UEFA-uppgörelse i mitten av gruppspelet i Kaliningrad där det är bäddat för försiktiga premisser och strategiskt tänkande på längre sikt. Midsommarnattens godbit ställer Schweiz mot Serbien.

Serbien–Schweiz, grupp E

Kaliningrad Stadium, klockan 21
Matchen sänds i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Antti Koivukangas.

Serbiens utgångläge: Lysande

Serberna kom till VM-turneringen med låga förväntningar och har inte förivrat sig trots en knapp 1–0-seger över Costa Rica i premiären.

Rent spelmässigt utgör Schweiz en annorlunda utmaning för Mladen Krstajics landslag. Spelarna har erfarenhet av att möta alplandets lirare vecka ut och vecka in i de europeiska ligorna, men för tränaren är varje tävlingsmatch en ny dag på skolbänken.

Mladen Krstajic vid bänken för Serbien.
Mladen Krstajic varm i kläderna efter seger i premiären. Mladen Krstajic vid bänken för Serbien. Bild: /All Over Press Serbiens herrlandslag i fotboll,2018 FIFA World Cup,Mladen Krstajić

Det spelsystemslotteri som pågick under uppladdningen verkar vara över och insatsen mot Costa Rica var både helgjuten och stabil. Veteranerna levererar och juniorerna börjar bli varma i kläderna.

Serbien vet också att Brasilien väntar bakom hörnet och att man har 90 minuter fotboll i Kaliningrad på sig att göra den sista matchen till en transportsträcka.

Schweiz utgångsläge: Över förväntan

Att kryssa med Brasilien i premiären var en bedrift. Brasilien vann skotten med 20–6, men en kollektiv försvarsinsats och lite flyt lade grunden för en positiv poäng med tanke på fortsättningen.

Backlinjen skötte sig, mittfältet krigade och en fast situation gav önskad utdelning, men frågetecknen kring lagets målskytte hänger kvar.

Steven Zuber gjorde mål mot Brasilien i premiären.
Zuber nätade i premiären för Schweiz. Steven Zuber gjorde mål mot Brasilien i premiären. Bild: imago/Sven Simon/ All Over Press Steven Zuber,Schweiz herrlandslag i fotboll

Schweiz har tagit sig vidare från gruppspelet i två av sina senaste tre VM och tvingade Argentina till förlängning med långt samma manskap för fyra år sedan och samma bedrift känns rimligt denna gång om och då man får med sig tre poäng mot Serbien.

Den sista gruppspelsmatchen mot ett svagt Costa Rica finns kvar som räddningsplanka vid ett oavgjort resultat eller förlust.

I åttondelsfinalen väntar motståndare från kvartetten Sverige, Mexico, Sydkorea och Tyskland.

Vad som sannolikt kommer att hända …

… det blir tight, tillknäppt och disciplinerat. Varken Serbien eller Schweiz vill ta initiativ och lagen ställningskrigar sig till en poäng som gläder Schweiz mer än Serbien.

Vad som sannolikt inte kommer att hända …

… 23-årige Yvon Mvogo gör landslagsdebut. Den enda spelaren utan landskamper sitter fast förankrad på den schweiziska avbytarbänken tillsammans med Roman Bürki. Nuno Gomes-kopian Yann Sommer spelar sitt livs bästa fotboll just nu och målvakten kan vara skillnaden mellan succé och katastrof för Schweiz.

Individerna

Håll ett öga på Sergej Milinkovic-Savic, det gör redan en hel fotbollskontinent. Stor arbetskapacitet, bra tempoväxlingar och en bollsäkerhet som får klubbdirektörer i Europa att drägla och sträcka sig efter sina bankkoder.

Sergej Milinkovic-Savic tränar inför Costa Rica-matchen.
Lazios guldklimp i fokus. Sergej Milinkovic-Savic tränar inför Costa Rica-matchen. Bild: WALLACE WOON / EPA / AOP Sergej Milinković-Savić

Milinkovic-Savic är en av fem U20-världsmästare årsmodell 2015 som finns i truppen.

Manuel Akanji uppträder moget för sin ålder i det schweiziska mittförsvaret och har haft ett sensationellt bra år.

Drömflytten från FC Basel till Dortmund blev verklighet i januari och i kölvattnet av det ökade ansvaret litar Vladimir Petkovic också på den 22-årige talangen framom mer rutinerade alternativ.

Valon Behrami och Manuel Akanji (t.h.) i kamp om bollen med Gabriel Jesus.
Bra premiär av Schweiz - Jesus kämpar med Behrami och Manuel Akanji. Valon Behrami och Manuel Akanji (t.h.) i kamp om bollen med Gabriel Jesus. Schweiz herrlandslag i fotboll,Gabriel Jesus,Manuel Akanji,Valon Behrami

Serbiens tyngd vid fasta situationer gör att Akanji och Fabian Schär måste vara på tårna i Kaliningrad ikväll.

Referentens tips:

Ängsligt ställningskrig kryddat med skön mittfältskamp och många tokoptimitstiska felpassningar.

Oavgjort 1–1.

Läs också