Hoppa till huvudinnehåll

En död och över 130 skadade i mordförsök på Etiopiens premiärminister - granat missade målet efter tal till anhängare

En granat exploderade i folkmassan kort efter att premiärminister Abiy Ahmed hade avslutat sitt tal inför tusentals anhängare i Addis Abeba
En granat exploderade i folkmassan kort efter att premiärminister Abiy Ahmed hade avslutat sitt tal inför tusentals anhängare i Addis Abeba En granat exploderade i folkmassan kort efter att premiärminister Abiy Ahmed hade avslutat sitt tal inför tusentals anhängare i Addis Abeba Bild: EPA-EFE/STR Etiopien,Abiy Ahmed

En människa har dödats och över 80 har skadats i en granatattack i Etiopien under den nya premiärministern Abiy Ahmeds tal i huvudstaden Addis Abeba.

Abiy Ahmed hade just avslutat sitt första offentliga tal i huvudstaden sedan han tillträdde i april och mötet i stadskärnan led mot sitt slut, då en explosion orsakade panik i folksamlingen.

Det talades först om flera döda och skadade men premiärministerns kansli säger nu att en person dog och att 132 skadade, flera av dem kritiskt.

Premiärministern själv sa i tv efter explosionen att flera personer hade dödats eller skadats i "en väl orkestrerad attack."

Han ville ändå inte utpeka några misstänkta.

- Attacken var billig och oacceptabel, men kärleken vinner alltid. Jag vill bara säga till dem som försöker splittra oss att ni inte har lyckats, sade Abiy Ahmed efter attacken.

Ögonvittnen säger att granaten slängdes mot podiet där premiärministern höll sitt tal men att granaten inte träffade sitt mål.

Ingen har har ännu tagit på sig skulden för det misstänkta mordförsöket, men flera regeringskritiska demonstranter stormade podiet och skanderade slagord mot Abiy efter attacken.

Omstridda reformer kan vara orsak

Den 41-årige ex-soldaten Abiy har utlovat stora, genomgripande politiska reformer enda sedan han tillträdde i våras.

Han har frigett tusentals fängslade oppositionella, lättat på internetcensuren, skakat om säkerhetstjänsten och privatiserat en del statliga företag.

Premiärminister Abiy Ahmed har utlovat fred och genomgripande reformer i det auktoritära Etiopien efter sitt tillträde april
Premiärminister Abiy Ahmed har utlovat fred och genomgripande reformer i det auktoritära Etiopien efter sitt tillträde april Premiärminister Abiy Ahmed har utlovat fred och genomgripande reformer i det auktoritära Etiopien efter sitt tillträde april Bild: EPA-EFE/STR Etiopien,Abiy Ahmed

Abiy chockade också sina landsmän nyligen då han sade att han är redo att sluta fred med Etiopiens långvariga fiende, grannlandet Eritrea.

Länderna slöt ett fredsavtal år 2000, men det har inte hållit.

De har i stället fört ett regelrätt ställningskrig vid gränsen under de senaste två åren.

Stora förändringar på kommande

I sitt tal på lördagen försäkrade premiärministern än en gång att förändringarnas vindar blåser i det auktoritära Etiopien trots ingrott motstånd mot reformer.

- Under de senaste hundra åren har hatet orsakat stora skador, beklagade han i sitt tal.

- Jag trodde aldrig att denna dag skulle komma, jag är emotionell just nu sade anhängaren Mulugeta Sema som är glad över de utlovade reformerna.

- Vi får aldrig återgå till diktatur, nu är det dags för en förändring, sade Sema som bar en bild av premiärministern på sin t-skjorta.

Men alla är inte lika glada

En del etniska grupper invid den eritreanska gränsen motsätter sig alla fredsförsök och den styrande regeringskoalitionen har inte heller helhjärtat omfamnat premiärministerns fredstrevare till Eritrea.

Det är dessutom många i hög ställning som förlorar makt och privilegier om premiärministern genomför sina reformplaner.

Abiy efterträdde premiärminister Hailemariam Desalegn som avgick i februari efter landsomfattande protester som började år 2015.

I fredags meddelade den militanta oppositionsgruppen Ginbot 7 att den upphör med sina väpnade attacker tack vare Abiys reformlöften.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes