Hoppa till huvudinnehåll

Mångsidig musik lockade hundratals på festival - många stannar i stan på midsommar

Det har under senare år blivit allt vanligare att fira midsommar i stan. Samtidigt har också antalet evenemang ökat en hel del. Vi följde med en stadsfestival som hålls på en ö i centrala Helsingfors.

Midsommarfirare stiger ombord på ett fartyg invid Salutorget i centrala Helsingfors. Efter en resa på bara 10 minuter så är de framme vid Lonnan; en liten ö som bara är 170 meter lång.

Besökare på väg till ön Lonnan.
Besökare på väg till ön Lonnan. Lonnan

Här arrangeras stadsfestivalen Stadin juhannus, för tredje året i följd. Cirka 900 besökare väntas hit varje dag under helgen.

– I stan har det inte funnits så mycket att göra förr i tiden på midsommar, och många vill fira midsommaren i stan. Till de här människorna ville vi ordna något att göra när de inte far ut till stugan, säger Feniks Willamo, som är med om att arrangera festivalen.

Stadin juhannus -festivaalin tuottaja Feniks Willamo
Feniks Willamo. Stadin juhannus -festivaalin tuottaja Feniks Willamo Bild: Juha Kivioja / Yle midsommar,festivaler

Flera som tidigare år har åkt ut till landet på midsommaren väljer att stanna i stan i stället, när det nu finns intressant program på olika håll.

– För mig är det troligen första gången någonsin jag är på midsommar i stan och jag har bott 20 år i Helsingfors. Det är fint med sådana här evenemang. Och när vädret var dåligt i går var det skönt att kunna gå hem och sova och inte behöva förbereda sig desto mer för midsommaren, konstaterar besökaren Antti Hämäläinen.

Antti Hämäläinen Stadin juhannus-festivaaleilla
Antti Hämäläinen firar nu sin första midsommar i stan. Antti Hämäläinen Stadin juhannus-festivaaleilla Bild: Juha Kivioja / Yle midsommar,festivaler

På stadsfestivalen uppträder nya lovande artister, och också en del någorlunda kända. Men det är inte så "mainstream" som på typiska midsommarfestivaler. Däremot är det mångsidigt.

Rap-artisti Sitoi Stadin juhannus -festareilla
En som uppträdde var den nya rap-artisten Sitoi. Rap-artisti Sitoi Stadin juhannus -festareilla Bild: Juha Kivioja / Yle midsommar,festivaler

– Vi har mera indietyp-artister, hiphop, elektronisk musik, och till exempel i dag har vi också Vallilan tango, som bland annat spelar traditionell midsommarmusik här i början. Så lite allt möjligt, berättar Willamo.

Besökaren Rajka Kavonius säger att Stadin juhannus är ett roligt evenemang.

– Man kommer snabbt hit från centrum. Det är också en annorlunda omgivning än vad man är van vid.

Stadin juhannus -festivaali Lonnan saarella Helsingin edustalla
Rajka Kavonius (i röd skjorta) gjorde sin egen midsommarkrans. Stadin juhannus -festivaali Lonnan saarella Helsingin edustalla Bild: Juha Kivioja / Yle midsommar
Simo Tolvanen
Simo Tolvanen. Simo Tolvanen porträtt,Simo Tolvanen

Simo Tolvanen håller med.

– Det är roligt att det finns alternativ. Vanligen har jag trivts bra utan särskilda stadsevenemang på midsommar, men visst är det här omväxling till att promenera i den tomma staden.

Besökare på Stadin juhannus.
Besökare på Stadin juhannus. besökare

I vimlet träffar vi också Johanna Bexar-Hannula och Minttu Nikkilä.

– Vi firar midsommar i goda vänners sällskap och njuter av vädret, konstaterar Bexar-Hannula.

Hur är det att vara här?

– Det är mycket bra. Fina förutsättningar. Det är första gången jag är här, men ön verkar vara ett perfekt ställe att fira midsommar på, säger Nikkilä.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes