Hoppa till huvudinnehåll

Misstag och förvirring präglade Räikkönens kvalpannkaka: ”Hände ingenting”

Kimi Räikkönen ger intervju.
Kimi Räikkönen har ett jobbigt utgångsläge. Kimi Räikkönen ger intervju. Bild: imago/Eibner/All Over Press Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen hörde till de stora förlorarna i tidskvalet inför Frankrikes formel 1-GP. Kanske banan var lite fuktig, säger Räikkönen till C More om missen som kostade värdefull tid.

Kimi Räikkönen var tredjesnabbaste både under den första och andra kvalomgången på Paul Ricard-banan, men i den tredje och avgörande var placeringen bara sjätte.

Räikkönen hade överlag en rörig kvalavslutning.

Först missade veteranen själv. Räikkönen hade ett bra varv på gång men gjorde ett misstag på slutet.

– Under det första varvet hade jag en hyfsat bra tid alldeles fram till slutet. Sen tappade jag fästet. Kanske banan var lite fuktig, säger Räikkönen i C Mores intervju.

Bensinen slut eller inte?

Ett skyfall störde till exempel dagens träningspass betänkligt, men under själva kvalet klarade man sig undan ösregnet.

– Efter det hände inte riktigt någonting, konstaterade Räikkönen om avslutningen av kvalet.

Räikkönen var först ut på banan efter Romain Grosjeans olycka som avbröt tidskvalet men gjorde igen ett misstag på sitt första försök.

Efter det meddelade en av Ferraris ingenjörer i teamradion att bensinen inte räcker till för ett andra snabbt varv på raken. Trots det försökte Räikkönen på nytt – men fick inte heller nu till ett felfritt försök och rattade besviken in på depån.

Annorlunda taktik

Räikkönen startar som sexa i morgondagens lopp, medan stallkompisen Sebastian Vettel ger sig iväg som trea bakom Mercedesduon Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.

Ferrari har valt en annorlunda däcktaktik än till exempel Mercedes, och Räikkönen och Vettel startar med mjukare däck än Hamilton och Bottas.

– Svårt att säga om det ger en fördel. Enligt våra uträkningar är det säkert bättre så här. Någon annan kan ha en annan åsikt, säger Räikkönen till C More.

Mercedes nya motor stark

Medan Kimi Räikkönen får svårt att blanda sig i segerkampen ser Valtteri Bottas ut att göra om förstaplatsen med Lewis Hamilton.

Mercedes, som fick en uppdaterad motorversion till Frankrike, har varit det klart starkaste stallet under helgen.

– Den känns bra, väldigt fräsch och stark. Stallet har gjort ett utomordentligt jobb. Förhoppningsvis kan vi i morgon visa hur bra den egentligen är, sade Bottas om den nya motorn i arrangörernas intervju.

Bottas var den enda som kunde utmana Hamilton under den sista kvalsessionen och förlorade till slut 0,118 sekunder. VM-ledaren Sebastian Vettel kom trea, 0,371 bakom den regerande världsmästaren Hamilton.

Läs mera:

Bottas utmanade Hamilton, Räikkönen missade – kraschkungen orsakade röd flagg

Lewis Hamilton tog hand om pole position i säsongens åttonde formel 1-GP i Frankrike. Valtteri Bottas fick ordning på bilen och slutade tvåa i tidskvalet, men Kimi Räikkönen hade det tyngre.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport