Hoppa till huvudinnehåll

Pangtid av Neziri trots ”ostadig” insats – Borgålöparen Kuivisto efterlyser bättre hjälp i jakten på EM-gränsen

Nooralotta Neziri.
Nooralotta Neziri. Nooralotta Neziri. Bild: Matti Raivio/All Over Press Nooralotta Neziri

Nooralotta Neziri gav ytterligare ett formbesked i Kuortane på lördagen. Häcklöparen slog till med karriärens fjärde bästa tid – som ändå inte skrevs in i historieböckerna på grund av för hård vind. Akilles Sara Kuivisto blev i sin tur fyra sekunder från EM-gränsen.

Damernas korta häck bjöd på ett glädjebesked i Kuortane på lördagen.

Med 2,4 meter per sekund i ryggen slog Nooralotta Neziri till med en pangtid. 12,86 – som skulle ha varit karriärens fjärde bästa tid med statistikduglig vind – räckte till för en klar seger i Kuortane.

– Jag tycker att det var en ganska ostadig prestation faktiskt. Men det var bra övning, hittills har jag mest sprungit i motvind så med tanke på det var det helt ok. Tiden är hoppingivande, säsongen är ännu lång, konstaterar Neziri.

På den långa häcken var det Viivi Lehikoinen som var starkast. HIFK-löparen slog till med säsongsbästa 58,30, vilket räckte till för seger före Hilla Uusimäki och Eveliina Määttänen.

– Mitt mål var att kunna springa avslappnat och det gjorde jag. Jag klarade av att fokusera på löpning. Mycket bra, men mycket kan ännu gå bättre, analyserar Lehikoinen efter loppet.

Viivi Lehikoinen, inomhus-FM 2016.
Viivi Lehikoinen. Viivi Lehikoinen, inomhus-FM 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Viivi Lehikoinen

Tudelad stavtävling

Wilma Murto visade i sin tur igen att hon närmar sig toppformen. Murto inledde tävlingen med två imponerande insatser på 415 och 425, men högre än så klarade hon inte av att komma.

Saga Andersson hade en svår dag och fick använda samtliga tre försök för att klara 405 och 415. På 425 blev det tre X i protokollet. Minna Nikkanen inledde tävlingen på 415, men klarade inte ens öppningshöjden.

Wilma Murto.
Wilma Murto. Wilma Murto. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Wilma Murto

Motigt var nyckelordet också för Hangö IK:s Linda Sandblom, som fick nöja sig med 172 och en sjundeplats i damernas höjdtävling. IF Åsarnas Elin Pajunen slutade på samma resultat, men knep femteplatsen med ett felfriare protokoll. HIFK:s Miia Lindholm slutade fyra med 177.

På damernas 1500 meter hade Borgå Akilles Sara Kuivisto som mål att klara EM-gränsen – och var nära att lyckas. Kuivisto blev till slut fyra sekunder och 34 hundradelar från gränsen på 4.12,00.

– Det grämer oerhört mycket. Det kändes som att det gick för långsamt i början och ingen skrek några mellantider, och då jag inte såg klockan ordentligt heller så visste jag inte hur hårt jag skulle springa. Det här klarar jag nog ännu, säger Kuivisto i Yles intervju efter loppet.

Sara Kuivisto, Kuortane 2017.
Sara Kuivisto. Sara Kuivisto, Kuortane 2017. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Sara Kuivisto

Vasa IS-löparen Camilla Richardsson kom i mål som sexa och IK Falkens Nathalie Blomqvist som sjua på distansen.

Purola tvåa – ny estnisk spjutseger

Samuel Purola hade också en jobbig dag i kyliga Kuortane. Purola kom i mål som tvåa på 200 meter efter Oskari Lehtonen. Lehtonens segertid: 21,34, Purola kom i mål nio hundradelssekunder senare.

I Oliver Helanders och Johannes Vetters frånvaro blev det estniskt i topp i spjuttävlingen. Esten Magnus Kirt tog sin andra seger på raken på finsk mark då hans längsta båge på 84,69 räckte till för att slå både Thomas Röhler och Jakub Vadlejch.

Magnus Kirt.
Magnus Kirt herre på täppan igen. Magnus Kirt. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Magnus Kirt

Röhler hade problem med tekniken i Kuortane – tyskens bästa båge mättes 83,17. Vadlejchs 81,39 räckte till för att slå landsmannen Vitezslav Vesely med en dryg meter. Bästa finländare var Jami Kinnunen på sjätte plats med säsongsbästa 76,76.

I herrarnas tresteg lyckades Simo Lipsanen knipa segern med 16,62. Lipsanen är sedan tidigare klar för friidrotts-EM.

Samtliga resultat från GP-tävlingen i Kuortane hittar ni här!