Hoppa till huvudinnehåll

Bottas bitter, Vettel skamsen – Hamilton om snälla straffet: ”Vansinnigt”

Sebastian Vettel kör in i Valtteri Bottas.
Vettel körde in i Bottas i den första kröken. Sebastian Vettel kör in i Valtteri Bottas. Bild: EPA-EFE/Yoan Valat Valtteri Bottas

Allting var emot mig i dag, säger Valtteri Bottas efter ett olyckligt formel 1-GP i Frankrike. Sebastian Vettel grusade Bottas förhoppningar om en segerkamp genast i första kurvan.

Det gick snett genast från början. Valtteri Bottas gav sig iväg från den andra rutan på Paul Ricard-banan men fick en sämre start än trean Sebastian Vettel.

Tysken lyckades ändå inte klämma sig förbi finländaren in i den första kurvan – istället klämde han sig rakt i Bottas. Resultat: Punktering på vänster bakdäck och Bottas från tvåa ner till sist i fältet.

– Jag tog ytterkurvan och trodde att jag genom att hålla min körlinje skulle få innerkurvan i den andra svängen. Plötsligt märker jag att en bil träffar mig i aktern. Jag misstänkte genast att det var Sebastian, berättade Bottas efteråt enligt STT.

Hamilton: Helt galet

Bottas inledde en klättring som till slut bar ända fram till sjunde plats. Placeringen kunde varit ännu bättre om inte stallet kostat honom flera onödiga sekunder under ett misslyckat depåstopp.

På slutet skulle Bottas ha kunnat utmana Kevin Magnusson om sjätteplatsen, men en virtuell säkerhetsbil satte stopp för passeringsförsök.

– Allting var emot mig i dag. Kraschen och den efterföljande punkteringen som söndrade bilens botten, vilket i sin tur gjorde det svårt att köra… Vi fick nu ens med oss någon enstaka VM-poäng.

Sebastian Vettel.
Vettel erkände sin miss. Sebastian Vettel. Bild: XPB Images / All Over Press Sebastian Vettel

Bottas tappade tredjeplaceringen i VM-sammandraget till loppets fyra Daniel Ricciardo. Vettel mistade å sin sida VM-ledningen till vinnaren Lewis Hamilton – men borde enligt många ha bestraffats hårdare för olyckan.

Vettel fick ett femsekundersstraff som han avtjänade i samband med ett depåstopp. Hamilton såg situationen från videoskärmen strax innan han steg upp på prispallen.

– Det där är ju helt galet, löd brittens första reaktion. Vansinnigt att han bara får fem sekunder för det där. Och han blev femma? Och Valtteri sjua?

Vettel bad om ursäkt

Också Bottas visade tydligt sitt missnöje med straffet.

– Jag har inte sett reprisen, men om jag tänker efter så tappade jag nog lite mer än fem sekunder. Det blev nu åtminstone ett något sorts straff, men … Jag vet inte, sade Bottas till C More.

Vettel tog skulden på sig. Den fyrfaldiga världsmästaren berättade i C Mores intervju att han efter tävlingen gått fram till Bottas och beklagat sitt misstag.

– Min start var för bra, jag blev i kläm. Jag försökte ta mig ut men hade inget fäste och träffade tyvärr Valtteri. Det var synd, han kunde inte göra någonting. Jag förstörde hans lopp och har redan bett om ursäkt.

Lewis Hamilton vann loppet före Max Verstappen och Kimi Räikkönen, som tog karriärens 95:e pallplacering. Formel 1-säsongen fortsätter med det österrikiska GP:t nästa helg.

Läs mera:

Räikkönen på pallen efter tjusigt omkörningstalko – Vettel förstörde Bottas segerjakt i startkrasch

Det franska formel 1-GP:t fick en katastrofinledning för finländarna Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen. Båda återhämtade sig efterhand – och Räikkönen kravlade ändå upp på podiet.