Hoppa till huvudinnehåll

Erdoğan har utropat sig till segrare i presidentvalet i Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan Bild: AFP / Lehtikuva Recep Tayyip Erdogan,Turkiet,presidenter

President Recep Tayyip Erdoğan har utropat sig till segrare i presidentvalet i Turkiet. En talesman för den turkiska regeringen säger att Erdoğan har valts till president. Då 95 procent av rösterna har räknats har Erdoğan ett stöd på nästan 53 procent.

Erdoğan stöd sjönk hela tiden under rösträkningen men han verkar nästan säkert att få över 50 procent av rösterna. En andra omgång hade behövts om ingen av kandidaterna hade fått över 50 procent av rösterna.

Den starkaste rivalen Muharrem Ince har fått drygt 30 procent av rösterna och kandidaten Selahattin Demitras, som sitter i fängelse fick nästan 8 procent.

I parlamentsvalet blev det också en seger för Erdoğans parti AKP med nästan 43 procent av rösterna då 95 procent har räknats. Nationalistpartiet, MHP som ingår i alliansen med styrande AKP får drygt 11 procent av rösterna.

HDP verkar att klara röstspärren

Det prokurdiska partiet HDP verkar att nätt och jämnt klara rösttröskeln på 10 procent för att komma in i parlamentet. Då över 95 procent av rösterna hade räknats får HDP 10,9 procent.

Det största oppositionspartiet CHP verkar att få drygt 22 procent och blev därmed det näst största partiet.

Oppositionen godkänner inte resultatet

Presidentkandidaten Muharrem Ince ifrågasatte valrapporteringen via den statsledda nyhetsbyrån Anadolu och hävdade att ett betydligt mindre antal röster hade räknats. Oppositionspartiet har hållit fast vid att det kommer att krävas en andra omgång i presidentvalet.

Erdoğan säger för sin del att han hoppas att ingen skadar demokratin genom att kasta skuggor på valresultatet för att dölja sin egen förlust.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes