Hoppa till huvudinnehåll

Klara för åttondelsfinal lagom till eftermiddagsteet – Panama skall bli en kakbit för England

Eftermiddagsteet i England intas normalt mellan klockan tre och fem och ungefär då är England vidare från gruppspelet. Det råder en rejäl klyfta i kvalitet mellan fotbollsnationerna lika bred som den kanal den bräckligare förvaltar. England skall inte ha några som helst problem med att ta tre VM-poäng på Panamas bekostnad.

England – Panama, grupp G

Nizjnij Novgorod-stadion, Nizjnij Novgorod klockan 15.00
Matchen sänds i Yle TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Antti Koivukangas.

Englands utgångsläge: Ut och göra jobbet

Tunisien visade sig vara en rejäl utmaning för ett ungt och spännande England som borde ha dödat den första gruppspelsmatchen betydligt tidigare än på tilläggstid.

Harry Kane har utpekats som den enskilt viktigaste spelaren i Gareth Southgates lagbygge, och de två premiärmålen visade med all tänkbar tydlighet att så är fallet.

Panama utgör en annorlunda utmaning för England. Ett fysiskt och samspelt lag med sköna spelartyper som skakat av sig den största nervositeten kan skapa problem ifall England inte lyckas utnyttja sina styrkor i Nizjnij Novgorod.

Läckta uppgifter från en papperslapp på en träning indikerar två förändringar i den engelska elvan.

Ruben Loftus-Cheek ersätter den skadade Dele Alli och Marcus Rashford går in i anfallet för Raheem Sterling.

Det finns så mycket tempo, spetskompetens och geist i Englands elva att Panama inte skall utgöra ett problem.

Panamas utgångsläge: Hopplöst

Att ”Los Canaleros” tog sig till VM var en bedrift i sig, och de 270 minuterna slutspel som landets spelare kommer att genomföra kommer att göra VM-resenärer till legender i sitt hemland.

Belgien-förlusten visade ändå med all tänkbar tydlighet att Panama inte är ett speciellt bra fotbollslag.

Ofta blottlagda i defensiven, yra i organisationen och uddlösa på den sista offensiva tredjedelen är Panama ett landslag som lever på inställning.

Vilja finns, men när grundläggande element som talang, organisation och förmåga fattas blir det omöjligt att utmana ett stabilt England.

Med det sagt kan Panama säkerligen frustrera England och skjuta upp det oundvikliga, lite som mot Belgien.

Hernan Dario Gomez har avslöjat att man inleder matchen med exakt samma elva som mot Belgien. Huruvida det sist och slutligen är bra eller dåliga nyheter är svårt att säga.

Vad som kommer att hända…

… Gary Lineker twittrar något om att fotbollen var annorlunda när han spelade, sannolikt med en aningen sarkastisk underton för att inte helt blottlägga det faktum att det stör honom rejält att Harry Kane redan efter två matcher tangerar hans fyra fullträffar från VM i Italien 1990.

Vad som inte kommer att hända…

… Panama stannar upp på måndag. När VM-biljetten blev klar efter kvalsegern mot Costa Rica utlyste president Juan Carlos Varela helgdag i Panama. I morgon går panamanerna på jobb som vanligt, eventuellt aningen nedslagna efter insikten om att deras landslag inte ändå sen är så himla bra.

Individerna:

Harry Kane i all ära, men framtiden är Marcus Rashford.

Stor, stark, teknisk och fullständigt oberörd av sin omgivning, Manchester United-forwarden brukar göra mål när han får chansen från start i olika sammanhang och Panama ger honom alla möjligheter att öka på sin skörd i landslagsdressen.

20-åringen har dessutom ett sinne för det spektakulära, så man kan till och med förvänta sig lite fyrverkerier.

Marcus Rashford.
Marcus Rashford. Marcus Rashford. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Marcus Rashford

I ett landslag som har alla sju spelare som gjort flest landskamper i nationens historia med i VM-truppen är rutin onekligen ett nyckelord.

Mot den bakgrunden var det glädjande att se 19-åriga Juan Antonio Rodriguez springa av sig en timme i premiären.

Panama ser inte ut som en fotbollsnation funtad för att bli en stamgäst vid VM-slutspel, men om det skall bli en långsiktigare närvaro är turneringen guld värd för spelare som Rodriguez (19), Ismael Diaz (21) och Michael Murillo (22).

Referentens tips:

England boxas i en helt annan viktklass än Panama, som inte vunnit särdeles mycket på sistone eller ens gjort särdeles mycket mål på sistone.

England till gruppfinal mot Belgien tack vare en seger med tre bollar och Panama till jumbofinal med ännu en tung förlust i bagaget.

Harry Kane gör två skitmål på varsin sida av ett konstmål från 37 meter av Marcus Rashford.

3–0 England.