Hoppa till huvudinnehåll

Över 500 barn till migranter har återförenats med sina familjer i USA, men hela processen ser inte ut att gå i en handvändning

Barn syns vid ett tältläger i Tornillo, Texas, vid gränsen till Mexiko.
Barn syns vid ett tältläger i Tornillo, Texas, vid gränsen till Mexiko. Barn syns vid ett tältläger i Tornillo, Texas, vid gränsen till Mexiko. Bild: AFP / Lehtikuva USA,Mexiko,invandring,asylsökande,barn (familjemedlemmar),tält,Tornillo,immigration

De amerikanska myndigheterna har nu tagit i bruk en formell handlingsplan för hur alla barn som placerats i läger vid gränsen till Mexiko eller härbärgen ska återförenas med sina föräldrar.

Den 20 juni var 2 053 barn som separerats från sina föräldrar i myndigheternas vård. Men sedan president Donald Trump gjorde en kovändning och skrev under en presidentorder som stoppade den kontroversiella familjesepareringen vid USA:s sydgräns, har 522 barn återförenats med sina föräldrar.

Ännu 16 barn kommer att få träffa sina föräldrar igen under det kommande dygnet.

Trots den här början kommer familjeåterföreningen inte att gå snabbt, bedömer CNN, eftersom barnen kommer att återförenas med sina föräldrar först när den juridiska processen mot föräldrarna är klar.

Myndigheterna ska samtidigt underlätta för föräldrarna att hålla kontakt med sina barn.

President Trumps administration har fått hård kritik för att barn stängs interneras i fängelseliknande förhållanden utan sina föräldrar
President Trumps administration har fått hård kritik för att barn interneras i fängelseliknande förhållanden utan sina föräldrar. President Trumps administration har fått hård kritik för att barn stängs interneras i fängelseliknande förhållanden utan sina föräldrar Bild: EPA-EFE/LARRY W. SMITH USA,illegal invandring,Donald Trump

I enlighet med planen tillåter regeringen också att föräldrar som riskerar utvisning kan be om att deras barn skickas hem tillsammans med dem. Det har förekommit ett flertal exempel där föräldrar skickats tillbaka utan vetskap om var deras barn kan tänkas sitta, skriver Washington Post.

”USA:s regering vet var alla barn som omhändertagits befinner sig och jobbar med att återförena dem med sina familjer”, står det i ett pressmeddelande som försäkrar att ”processen är välkoordinerad”.

Gränsstationen Port Isabel i Texas ska i första hand fungera som en samlingspunkt för familjeåterförening.

Nolltoleransen kvarstår

En del familjer kommer ändå inte att kunna återförenas eftersom de från första början inte skiljdes från varandra på grund av Trump-administrationens nolltoleranspolicy, eller för att deras familjerelationer inte har kunnat bekräftas.

De flesta har kommit från Centralamerika, speciellt Honduras, El Salvador och Guatemala.

Donald Trump
Donald Trump Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Trots presidentordern som stoppar familjeseparering kvarstår själva nolltoleransen mot illegal invandring.

De som försöker ta sig över gränsen från Mexiko illegalt ska i fortsättningen åtalas och hållas i förvar. Det innebär att barnen i fortsättningen kommer att förvaras tillsammans med sina föräldrar.

Källor: Reuters, CNN, Washington Post, Homeland Security