Hoppa till huvudinnehåll

Utegångsförbud i Raqqa - IS befaras återta sitt forna starkaste fäste i Syrien

Den kurddominerade styrkan SDF som backas upp av USA har infört utegångsförbud i Raqqa med motiveringen att IS hotar att återinta staden
Den kurddominerade styrkan SDF som backas upp av USA har infört utegångsförbud i Raqqa med motiveringen att IS hotar att återinta staden Den kurddominerade styrkan SDF som backas upp av USA har infört utegångsförbud i Raqqa med motiveringen att IS hotar att återinta staden Bild: EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF Ar-Raqqah,Syrien

Myndigheter i den nordsyriska provinshuvudstaden Raqqa har infört tre dagars utegångsförbud av rädsla för terrorgruppen IS som befaras förbereda attacker i staden.

IS tros ha infiltrerat Raqqa i ett försök att återinta det starkaste fästet som gruppen hade i Syrien.

- Vår underrättelsetjänst har fått information om terroristgrupper med band till Daesh (IS) som skall utföra attacker för att undergräva stadens säkerhet, sägs det i ett uttalande.

Utegångsförbudet förhindrar folk från att lämna eller att komma in i staden.

Den USA-stödda SDF-styrkan har samtidigt upprättat vägspärrar runt omkring Raqqa som till stor delar ligger i ruiner.

Stora delar av provinshuvudstaden Raqqa ligger i ruiner efter en blida bombningar och strider i fjol höstas
Stora delar av provinshuvudstaden Raqqa ligger i ruiner efter en blodiga bombningar och strider i fjol höstas Stora delar av provinshuvudstaden Raqqa ligger i ruiner efter en blida bombningar och strider i fjol höstas Bild: EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF Ar-Raqqah

Spänningen ökar

Spänningen har också ökat mellan sunnimuslimska araber som utgör en majoritet av stadens 100 000 invånare och SDF (Syrian Democratic Forces) som domineras av kurdiska milismän.

Spänningen har under den senaste tiden utlöst flera stora protester mot SDF och grupper som samarbetar med den.

Många invånare är ilskna på IS och kurdiska myndigheter som anklagas för att diskriminera araber.

En del lokala källor säger att hotet från IS är medvetet överdrivet och att den verkliga avsikten med utegångsförbudet är att gripa ledaren för den arabiska rebellgruppen Thwar al Raqqa, som tidigare var allierad med SDF men som nu har vänt sig mot kurderna.

De finska soldaterna "Kullervo" och "Ariel" på gruppbild i Raqqa.
Kurdiska styrkor som YPG och SDF utgjorde spjutspetsen då Raqqa intogs i fjol höstas De finska soldaterna "Kullervo" och "Ariel" på gruppbild i Raqqa. Bild: YPG International Folkets försvarsenheter,Peshmerge,Ar-Raqqah,Kullervo,Ariel,Islamiska staten (IS)

Blodig bombningskampanj

IS drevs ut ur staden i fjol höstas efter en blodig fyra månader lång amerikansk bombningskampanj och en massiv markoffensiv.

Stora delar av staden har alltså förstörts och USA anklagas allt mer högljutt för urskiljningslösa bombningar som krävde alltför många civila offer.

Terrorgruppen utförde i fredags sin första attack i Raqqa sedan striderna upphörde i oktober och gruppen har misstänkts för minst två andra attacker under den gångna månaden.

En YPG-krigare går längs med en förstörd gata i terrorgruppen IS tidigare syriska huvudstad Raqqa.
Den arabiska staden Raqqa kontrolleras numera av den USA-stödda milisstyrkan SDF som domineras av kurder En YPG-krigare går längs med en förstörd gata i terrorgruppen IS tidigare syriska huvudstad Raqqa. Bild: EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF Folkets försvarsenheter,Ar-Raqqah,Syrien,kurder

Allt mer våldsamt i sydvästra Syrien

I sydvästra Syrien har Ryssland bombat rebellmål för första gången sedan man slöt ett avtal om eldupphör i de sydliga provinserna år 2017.

Ryssland utförde på lördagen minst 25 flygattacker mot rebellkontrollerade städer och samhällen i provinsen Daraa, där folkresningen mot Bashar al-Assads styre började under den så kallade Arabvåren år 2011.

Ryssarna stöder på det här sättet en ny regeringsoffensiv mot rebeller i det strategiskt viktiga området i södra Syrien mellan Jordanien, Golanhöjderna och Damaskus.

Regeringsstyrkor i området har fått förstärkningar och de kontrollerar nu två tredjedelar av provinsen Daraa.

Syriska regeringsstyrkor har under de senaste veckorna ryckt fram i den sydvästra provinsen Daraa nära den jordanska gränsen
Syriska regeringsstyrkor har under de senaste veckorna ryckt fram i den sydvästra provinsen Daraa nära den jordanska gränsen Syriska regeringsstyrkor har under de senaste veckorna ryckt fram i den sydvästra provinsen Daraa nära den jordanska gränsen Bild: EPA-EFE/YOUSSEF RABIH YOUSSEF Dar'a,Syrien,Daraa District

USA sviker sina allierade

USA:s FN- ambassadör Nikki Haley uppmanar Syrien och Ryssland att stoppa sin offensiv, men amerikanerna vägrar ändå att skydda rebeller som det har stött i flera år bland annat med hjälp av en flygbas i södra Syrien.

USA lär ha varnat rebellerna för att det inte kommer att ingripa om Ryssland bombar rebellkontrollerade områden.

Ryssland, USA och Jordanien slöt i fjol ett avtal om hur man begränsar krigföringen i provinserna Daraa, Quneitra och det av druser dominerade Sweida.

Ryssland har respekterat avtalet fram till nu, men verkar ha tänkt om och behöver alltså inte längre oroa sig för amerikanska motattacker.

Läs också