Hoppa till huvudinnehåll

Vallokalerna öppna i Turkiet i en avgörande kamp om landets framtid

De flesta unga väntas rösta på Ince i presidentvalet och på olika oppositionspartier i parlamentsvalet
De flesta unga väntas rösta på Muharrem Ince i presidentvalet och på olika oppositionspartier i parlamentsvalet De flesta unga väntas rösta på Ince i presidentvalet och på olika oppositionspartier i parlamentsvalet Bild: EPA-EFE/TUMAY BERKIN Turkiet

Vallokalerna har öppnats i Turkiet i ödesmättade parlaments- och presidentval där turkarna avgör demokratins framtid i landet.

President Recep Tayyip Erdoğan försöker stärka sin makt ytterligare, men han stöter på hårt motstånd från en ovanligt enad opposition.

Vallokalerna stänger vid femtiden och de första preliminära resultaten ges ut senare på söndag kväll.

I presidentvalet kan över 56 miljoner röstberättigade välja mellan huvudkandidaterna, det styrande AK-partiets Erdoğan och oppositionens gemensamma kandidat, Muharrem Ince från det Republikanska folkpartiet.

Oppositionen hoppas att Erdoğan inte vinner i första omgången och att AKP inte får fortsatt majoritet i parlamentet.

Även om oddsen är för den sittande presidenten, så blir valet sannolikt betydligt mer jämnt än de flesta väntar sig― Ilke Toygur, forskare

- Denna stabilitet måste fortsätta och det sker med Erdoğan, så jag röstade därför på honom, sade den 48-årige Mehmet Yildirim som röstade i Istanbul.

Den 50-åriga Sema som också röstade i Istanbul var av annan åsikt.

- Det här är inte längre det Turkiet som vi vill ha. Rättigheter kränks och demokratin är i uruselt skick. Hon och hennes vänner röstade på det pro-kurdiska partiet HDP, för att det ska klara sig över 10-procenttröskeln i presidentvalet.

Selahattin Demirtas för sin valkampanj från en fängelsecell.
Selahattin Demirtaş ledde HDP:s valkampanj för sin fängelsecell Selahattin Demirtas för sin valkampanj från en fängelsecell. Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA Turkiet,Recep Tayyip Erdogan,Valkampanj,presidentval,parlamentsval,Rättvise- och utvecklingspartiet,Selahattin Demirtaş,Folkets demokratiska parti

Jämnt val förutspås

Erdoğan är visserligen favorit i presidentvalet men parlamentsvalet kan bli mycket jämnt mellan AKP och den förenade oppositionen.

Den kurdiska minoriteten är i nyckelställning för den kommer rätt långt att avgöra om det prokurdiska partiet HDP klarar av 10-procenttröskeln till parlamentet.

HDP:s ledare Selahattin Demirtaş sitter i fängelse på grund av politiskt motiverade terroranklagelser, men han har lett partiets valkampanj från fängelset i hopp om att HDP kan fortsätta i parlamentet dit det klarade sig för första gången i det föregående valet år 2015.

HPD överraskade alla då det fick 13,7 procent av rösterna. I presidentvalet året innan fick HDP:s kandidat Demirtaş 9,7 procent av rösterna.

Oppositionen utlovas stort stöd trots befarat valfusk och att alla dominerande medier propagerar för presidenten och AKP.

Den förenade oppositionens presidentkandidat Muharrem Ince talar för ett sekulärt, öppet och liberalt Turkiet
Den förenade oppositionens presidentkandidat Muharrem Ince talar för ett sekulärt, öppet och liberalt Turkiet Den förenade oppositionens presidentkandidat Muharrem Ince talar för ett sekulärt, öppet och liberalt Turkiet Bild: EFE/SEDAT SUNA Turkiet,Muharrem İnce

Inces energiska kampanj lockade unga

- Även om oddsen är för den sittande presidenten, så blir valet sannolikt betydligt mer jämnt än de flesta väntar sig, säger den politiska forskaren Ilke Toygur.

- Muharrem Ince har på kort tid visat att ett seriöst alternativ kan vara på kommande, tillägger Toygur.

Ince och oppositionen har utnyttjat sociala medier på grund av mörkläggningen i större medier och han kan räkna med att en stor majoritet av unga röstar på honom.

Den förre läraren har också fört en energisk kampanj och hans sista valmöten samlade enorma folkskaror i storstäder som Istanbul, Ankara och Izmir, med löften om ett "Annorlunda Turkiet."

- Inces slagfärdighet, djärvhet och förmåga att sticka hål på Erdoğans berättelse samt hans förmåga att skapa kontakt utanför sin traditionella bas frustrerar Erdoğan, säger forskaren Anthony Skinner från det regionala riskanalysbolaget Mena.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan
President Erdoğan försöker stärka sin makt ytterligare med hjälp av en ny grundlag som han drev igenom i fjol våras Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan Bild: AFP / Lehtikuva Turkiet,Recep Tayyip Erdogan,Valkampanj,presidentval,parlamentsval,Rättvise- och utvecklingspartiet

Höga insatser

Både Erdoğan och Ince har talat om behovet att 3,5 miljoner syriska flyktingar i Turkiet återvänder till sitt hemland.

Presidenten har också varit tvungen att ge vaga löften om att häva det rådande undantagstillståndet som infördes efter den misslyckade militärkuppen år 2016.

Insatserna är höga, för den blivande presidenten är den första som kan utnyttja utvidgade maktbefogenheter som Erdoğan drev igenom med hjälp av en ny grundlag som antogs i en folkomröstning i fjol våras.

Erdoğan har vunnit så gott som alla val på 2000-talet dels tack vare en stark ekonomi, men nu lider Turkiet av hög inflation och stigande matpriser medan den turkiska lirans värde ständigt urholkas.

Oppositionen och omvärlden befarar omfattande valfusk och oegentligheter. Farhågorna förstärks av att Turkiet har förhindrat eller försvårat oberoende observatörer från att utföra sina jobb.

Läs mera:

Kvinnor lyssnar på Erdogan som håller tal i Istanbul den 17 juni 2018

Därför segrar Recep Tayyip Erdoğan i valet i Turkiet - eller gör han det?

Turkiet går till president- och parlamentsval på söndag - ett val som inte är helt fritt och rättvist men som ses som mycket viktigt. Efter valet träder en konstitutionsändring i kraft, och då får presidenten ännu större makt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes