Hoppa till huvudinnehåll

Borgå vattens vd Risto Saarinen går i pension: "Folk borde simma mer i ån"

Borgå vattens vd Risto Saarinen
Borgå vattens vd Risto Saarinen trivs vid kanotklubben och paddlar gärna längs Borgå å. Borgå vattens vd Risto Saarinen vatten,Vattenverk,borgå vattens vd

Borgå vattens vd Risto Saarinen går i pension i höst. Nu njuter han av sommaren bland annat med att paddla i ån. Som vd vill han lyfta fram motiverad personal och aktuella saneringsprojekt.

Favoritvatten i Borgå? För Borgå vattens vd Risto Saarinen är det ån.

Vid kanotklubben Wiking, ungefär en kilometer från stadskärnan, möter vi en leende Risto Saarinen. Ur den röda trästugan lyfter han en enmanskajak och bär den mot bryggan.

– När jag för drygt sex år sedan kom till Borgå för att jobba märkte jag att det inte fanns möjlighet att hyra kajaker. Så jag blev medlem i kanotklubben, och nu kan jag som medlem låna en kajak eller kanot när som helst.

Om man njuter av vattnet, så skyddar man det också.

Från kanotklubbens brygga finns goda paddlingsmöjligheter, säger Saarinen. Man kan man paddla norrut till Strömsbergsforsen eller åt andra hållet ner mot havet.

Fler borde simma i ån

Ån kan också användas till mycket mer än att flyta omkring på ytan i kanot eller kajak. Man kan fiska, röra sig längs stranden och njuta av naturen eller hoppa i och simma, säger Saarinen.

Borgå vattens vd Risto Saarinen
Risto Saarinen firar nu sin semester och går i pension i höst. Borgå vattens vd Risto Saarinen Bild: Yle/ Stefan Paavola vatten,Vattenverk,borgå vattens vd

I Yle Östnylands artikel år 2015 uppmanade Saarinen människor att simma i Borgå å.

Han har också själv simmat i ån.

– Jag har doppat mig en enda gång, men jag blev känd som "han som simmar i ån". Efter den gången har många faktiskt kommit fram och sagt att de också simmar i ån.

Vattnet är rent och man kan gott doppa sig där. Att det ser brunt ut beror på lera, förklarar Saarinen.

Är Borgåborna bra på att utnyttja sin fina å?

– Vi är på väg mot en bra framtid. Det finns så mycket man kan njuta av. Närmare stadskärnan ser man många flanera omkring och se på byggnaderna.

Att njuta av vattendrag är inte bara en rekreationsfråga, anser Saarinen.

– Jag har alltid pratat varmt för åar och sjöar, eftersom det är vårt ansvar att ta hand om vårt vatten. Vi ska förstå och ta hand om vattnets kretslopp. Om man njuter av vattnet, så skyddar man det också.

Tvåspråkig utmaning lockade Risto till Borgå

Saarinen pratar flytande svenska. Tvåspråkigheten var de facto en av orsakerna till att han sökte jobbet som vd för Borgå vatten.

– Jag kunde inte så bra svenska under universitetsstudierna. Men genast min första dag som färdig diplomingengör blev jag skickad på kundmöte i Sverige.

I arbetets tecken lärde han sig mer och mer svenska. Borgå vatten, där en stor del av personalen talar svenska i och med att kundservice ges på båda språken, var ett bra ställe att utmana sig själv vidare på.

– I det skedet av karriären funderade jag på vad mina styrkor är, vad som skiljer mig från många andra. Svenskan är en styrka, även om jag alltid är lite nervös över att ge intervjuer på svenska.

Saneringsprojekt pågår

Saarinen är nöjd med de drygt sex år som han stått vid rodret på Borgå vatten. Speciellt kommer han att sakna sina kollegor.

– Det är många som satsar hårt på sitt arbete och söker lösningar och svar på alla möjliga frågor.

Borgå vattens vd Risto Saarinen
Risto Saarinen på kanotklubbens brygga. Borgå vattens vd Risto Saarinen Bild: Yle/ Stefan Paavola vatten,Vattenverk,borgå vattens vd

Som lyckade projekt lyfter han fram bland annat rör- och saneringsprojekt, vilka nu dragits i gång i större skala.

– Nu är det bra tid för saneringsprojekt. Invånarna har nog lagt märke till saneringsprojekten till exempel på gatorna.

Kommer vi att ha rent dricksvatten i framtiden också?

– Det behöver man inte oroa sig för. Vi som jobbar på Borgå vatten har som uppgift att se till att de åtgärder som behövs också vidtas.

Länge till kommer Saarinen alltså inte att räknas bland dem som jobbar på affärsverket Borgå vatten. Nu har han semester och i höst väntar pensionen.

Hurdant affärsverk lämnar du efter dig?

– Ett affärsverk i gott skick och med motiverad personal.