Hoppa till huvudinnehåll

Danske Banks filial i Estland misstänks för att ha tillåtit penningtvätt

Skylt där det står Danske Bank.
Skylt där det står Danske Bank. Bild: All Over Press/ Ismo Pekkarinen Danske Bank,ekonomi,bank,banking

Den danska storbanken Danske Bank har sysslat med penningtvätt i många år, avslöjar mediebolagen Danmarks radio och Berlingske.

Det är bankens filial i Estland som under flera års tid misstänks för att ha tvättat pengar för flera miljarder danska kronor. Estlandskontoret ska också ha varit inblandat i olaglig vapenhandel från Nordkorea till Iran.

Härvan är mer omfattande än vad bankens ledning har varit medveten om.

Danske Banks högsta chef Thomas Borgen säger att banken har inlett en omfattande intern utredning. Han medger att skandalen är stor, och att det är ställt utom allt tvivel att bankens filial i Estland har haft brottslingar som kunder.

Olagliga vapen från Nordkorea

Danske Banks inblandning i den olagliga vapenhandeln går så långt tillbaka som till 2009. Då landade ett stort ryskt fraktfartyg - Iljusjin 76 - på flygplatsen i Bangkok i Thailand för att tanka.

Efter ett tips undersöktes ändå planet och det visade sig att det innehöll 35 ton vapen från Nordkorea. Vapnen var på väg till Iran, men färden stoppades - den gången.

Samma plan hade använts i flera frakter tidigare, men enligt fraktsedlarna stod olika företag bakom frakterna varje gång.

Danske Bank användes för penningtransaktionerna

Enligt avslöjandena handlar det om en lång rad svåridentifierade blufföretag som hade valt den avlägsna Danske Bank i Estland för sina penningtransaktioner.

Den danske näringsministern Rasmus Jarlov säger att de nya avslöjandena om kopplingarna till vapenhandeln är allvarliga och mycket pinsamma för Danmarks största bank.

Kretsar kring Putin hade konton i Danske Bank

Berlingske har redan tidigare uppdagat att det fanns ryska kriminella, personer med band till president Vladimir Putin och regimen i Azerbajdzjan bland bankens kunder.

I februari i år började finansinspektionen i Estland undersöka misstankarna om att penningtvätt vid Danske Bank.

Då anklagade finansinspektionen banken för att ha undanhållit myndigheterna viktig information.