Hoppa till huvudinnehåll

Det blir ett nybygge i S:t Karins - Hovirintaskolan rivs: "Vi har gjort historia"

Skolbyggand utifrån.
Skolbyggand utifrån. Bild: Yle/Monica Forssell hovirinta skola

Efter en lång process och ett extra insatt möte beslutade nu S:t Karins stadsfullmäktige att upphäva beslutet att renovera Hovirintaskolan. Istället byggs en ny skola med en budget på 14,2 miljoner.

Åsa Gustafsson (SFP) är lättad och glad att beslutet nu äntligen togs för ett nybygge istället för en renovering av Hovirintaskolan, där till exempel S:t karins svenska skola finns.

- Det här ska firas, inte kan man säga annat.

"Vi har gjort historia i S:t Karins"

Diskussionerna har under årets lopp varit många och långa och i vintras beslöt redan stadsfullmäktige att skolan ska renoveras och inte rivas.

Men nu upphävdes det beslutet, vilket Gustafsson beskriver som storartat.

- Vi har gjort historia i S:t Karins i och med att vi redan har ett beslut från januari om renovering. Det att en kommun tar till nybehandlingen i en sådan här jättestor fråga, det är jag jättetacksam för.

Åsa Gustafsson
Åsa Gustafsson (SFP) vill absolut fira det positiva beslutet. Åsa Gustafsson Bild: Yle/Nina Bergman åsa gustafsson

Samlingspartiet kom med ett ändringsförslag

Mötet kantades av flera tiotals anföranden, berättar Gustafsson.

- Många anföranden gällde det, att vi också har ett jättestort behov av andra investeringar i staden. Närmare 100 miljoner inom de närmaste fem åren.

Även om jag själv och vår mittengrupp vill se en nytt hus, så måste vi i framtiden se jättenoggrant på våra investeringar, för pengar växer inte i träd och vi har inte de pengarna på stadens konto.― Åsa Gustafsson (SFP)

Under mötet kom också Samlingspartiet med ett ändringsförslag. De ville ha en begränsning på de föreslagna summan på 14,2 miljoner euro.

Motförslaget förlorade ändå med rösterna 22-29, där alltså 29 ledamöter röstade för ett nybygge.

De som motsatte nybygget med den föreslagna summan var Samlingspartiets ledamöter, Sannfinländarnas ledamöter och två ledamöter från De Gröna.

"Ett nybygge kan påverkar personalsituationen"

Gustafsson säger att alla barn och alla i personalen kommer glädjas åt beslutet.

På grund av att skolbyggnaden har dålig inomhusluft och frågan om att skolans framtid varit på tapeten i över ett år har de lediga lärartjänsterna inte fått så många ansökningar som staden hade väntat sig, tror Gustafsson.

Enligt henne kan beslutet därför direkt påverka personalsituationen positivt.

- Nu när vi inom tre år kommer ha en ny skola så tror jag det kommer att direkt påverka personalsituationen och framförallt våra barnfamiljer, det är ju det viktigaste i den här frågan.

Jag vill tacka alla som har arbetat för beslutet. Det är både aktiva föräldraföreningen och många andra och sedan personalen och båda skolornas rektor, finska och svenska sidan. Det här var ett glädjande fullmäktigemöte som man kan åka hemifrån.― Åsa Gustafsson (SFP)

- Jag hoppas på att barnen och personalen, som dagligen nu vistats i baracker, kan se framåt på ett lite positivare sätt med tanke på den nya byggnaden. Då har de bättre tålamod att vara i de jättesmå och inte så bra barackerna.

Målet är att byggnaden ska stå klar 2021

Följande steg är nu att tekniska nämnden i augusti ska behandla byggnadsplanen och konkurrensutsätta rivningen, så att man kan be om offerter gällande nybyggnader, säger Gustafsson.

- Vi har en målsättning att det skulle vara färdigt 2021, och det är en mycket tajt tidtabell. Vi hoppas att allting smids nu så snabbt som möjligt så vi kan se en färdig skola inom tre år.

Staden har också andra stora projekt på gång. Följande är till exempel Valkeavuoris stora skola, berättar Gustafsson.

- Men det var en fin seger. Jag skulle ha hoppats på att de skulle varit mera enhälliga i fullmäktige över beslutsförslaget, men nu kan vi äntligen pusta ut, alla vi som varit involverade.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland