Hoppa till huvudinnehåll

Efter kritiken: Ny politisk styrgrupp bildas för landskapsberedningen i Österbotten

Landskapsdirektör Kaj Suomela.
Landskapsdirektör Kaj Suomela. Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten,Vasa,Kaj Suomela,suomela

Alldeles för många SFP:are – den kritiken fick styrgruppen som skulle bereda vård- och landskapsreformen i Österbotten. Nu har landskapsstyrelsen lyssnat på kritiken och tillsätter en ny grupp enligt resultatet i kommunalvalet.

Förra hösten tillsattes en politisk styrgrupp, eller referensgrupp, som skulle vara med i beredningsarbetet av vård- och landskapsreformen.Tidigare hade beredningsarbetet gjorts av tjänstemän, men tanken var att politiker från kommunerna också skulle kopplas in.

Eftersom det ännu inte finns landskapsfullmäktige eller styrelse, är tanken att den politiska referensgruppen ska fungera under perioden fram till det första landskapsvalet.

Gruppen bestod av en representant från varje kommun i det blivande landskapet Österbotten, samt från sjukvårdsdistriktet.

Av totalt 15 medlemmar var 13 SFP:are vilket kritiserades i starka ordalag, bland annat av Daniel Lahti, verksamhetsledare för Samlingspartiet i Österbotten, i Pohjalainen.

Ny grupp enligt kommunalvalets resultat

Efter kritiken tillsatte landskapsstyrelsen en ny politisk styrgrupp på måndagen, som ersätter den gamla gruppen. Den nya gruppens sammansättning ska motsvara resultatet från det senaste kommunalvalet.

Det innebär att gruppen får 26 medlemmar: Svenska folkpartiet 14, Socialdemokraterna 4, Samlingspartiet 2, Kristdemokraterna 2, Centern 1, Sannfinländarna 1, Vänsterförbundet 1 och de Gröna 1.

- Den första gruppen, som egentligen var kommunernas grupp, fyllde en viss funktion. Den nya gruppen fyller en funktion som har en mer politisk infallsvinkel, säger Österbottens landskapsdirektör, Kaj Suomela

SFP kommer ha en majoritet även i den nya gruppen, kommer det här att lugna ner kritiken?

- Det där är den rätta politiska sammansättningen, som man har röstat i förra valet. Så det finns fog för den här gruppens sammansättning, säger Suomela.

Partierna börjar förhandla om sammansättningen i augusti. Landskapsstyrelsen tillsätter den nya politiska styrgruppen i september, om inte det temporära beredningsorganet blivit behörigt före det.

Suomela säger att den exakta tidtabellen klarnar efter semestern när man ser hur det har gått med reformerna i riksdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten