Hoppa till huvudinnehåll

EIF:s målvaktstränare: Som målvakt skulle det vara dumt att vara bollrädd

EIF:s målvakt Jonathan Jäntti soppar bollen med händerna.
EIF-målvakten Jonathan Jäntti är en av Oscar Forsströms adepter. Jäntti är definitivt inte bollrädd. EIF:s målvakt Jonathan Jäntti soppar bollen med händerna. Bild: Yle/Patric Westerlund IFK Mariehamn,fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,pokal,Finska cupen,målvakter,jonathan jäntti

Målvakten Oscar Forsström har spelat för Ekenäs IF på fem olika serienivåer. Han har också spelat i näst högsta serien i Sverige och i ligan i Finland. Numera är 35-åringen målvaktstränare i sin fostrarförening.

Forsström tvekar inte då han räknar upp egenskaper en målvakt bör ha.

- I dag måste en målvakt vara mångsidig. Man ska förstås vara bra på de grundläggande sakerna som att fånga bollarna.

- En målvakt ska vara en ledare. Han ska kunna organisera försvarsspelet. För dagens målvakter är det också viktigt att vara bra på att hantera bollen med fötterna, säger han.

Forsström säger att målvakten ska kunna hjälpa laget genom att hålla bollen.

- Målvakten ska också kunna starta anfallen.

Forsström konstaterar att det är bra om målvakten är modig.

- Han är den sista utposten vars misstag ofta syns på resultattavlan. Det går inte att fega alltför mycket utan man måste gå på till exempel instinkt.

Dumt att vara rädd för bollen

Forsström vet också vilken egenskap en målvakt inte ska ha.

- Det skulle vara dumt att vara bollrädd, småler han.

Oscar Forsström sparkar bollen i löpstegen.
Oscar Forsströms spelarkarriär tog slut år 2014. (Arkivbild från 2014). Oscar Forsström sparkar bollen i löpstegen. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs IF,tränare,ekenäs if-fotboll,Raseborg

Oscar Forsströms spelarkarriär slutade abrupt hösten 2014. Han skadades på tilläggstid i EIF:s match mot AC Allianssi på Tölö bollplan i Helsingfors.

EIF vann matchen med 3-1 och säkrade sitt avancemang till division 1 för säsongen 2015.

- Jag skadade knäet och efter vissa komplikationer blev det väl klart att jag inte spelar längre.

Målvaktstränare efter ett mellanår

Efter ett mellanår, då han fokuserade på att rehabilitera sig, kontaktade EIF honom. Efter det har han fungerat som målvaktstränare i klubben.

Förutom EIF har Forsström spelat för FC HIK i Hangö, AC Allianssi i Vanda, FC Espoo i Esbo och VIF Gute på svenska Gotland.

Forsström säger att hans uppgifter som målvaktstränare varierar en hel del från träningspass till träningspass.

- Målvaktstränaren agerar enligt upplägget för träningspasset. Beroende på det har man mer eller mindre tid med målvakterna.

- Målvaktstränaren sköter uppvärmning, coachning, teknikträning. Mycket handlar det om att vara det där stödet för målvakterna.

Börjar spelaren närma sig trettio år och har gjort felet i tjugo ska man inte försöka jobba bort det

Vissa målvakter och utespelare har vissa fel och maner de sysslar med på matcherna. Forsström säger att det nödvändigtvis inte lönar sig att försöka jobba bort dem.

- Man kan försöka dölja det och jobba sig runt det i stället. Det beror förstås på hur mycket tid man har och hur gammal eller ung spelaren är.

- Börjar spelaren närma sig trettio år och har gjort felet i tjugo ska man inte försöka jobba bort det. Då kan man försöka slipa på det och jobba mer på styrkor än på svagheter, säger Forsström.

Porträttbild på Oscar Forsström
I dag är före detta målvakten Oscar Forsström målvaktstränare. Porträttbild på Oscar Forsström Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Ekenäs IF,tränare,fotboll,målvakter,Ettan,eif-fotboll

Forsström säger att många målvakter har en tendens att röra på sig före skottet går.

- När skottet kommer är målvakten inte i balans och har svårt att röra sig sidledes.

Saknar spelandet ibland

Han säger att han egentligen inte särskilt mycket saknar hetluften mellan målstolparna.

- Jag har sysslat med fotboll i trettio år så det är klart att man ibland saknar det, säger Forsström.

Mina kläder var smutsigast så jag hade bra läggning för att bli målvakt― Oscar Forsström om hur han blev målvakt

Under den här säsongen har han dock kommit nära hetluften några gånger då EIF:s två målvakter Jonathan Jäntti och Mehdi El Moutacim har varit skadade.

Forsström har fått agera reservmålvakt i några matcher i division 1.

- Statistiskt sett är väl risken liten att en reservmålvakt måste hoppa in. Jag har väl mer varit en backup för den spelande målvakten.

- Jag har nog känt mig ganska trygg att jag inte behöver göra ett inhopp, säger han.

Målvakt parerar skott som en anfallare just har skjutit.
17-åringen Mehdi El Moutacim spelar för EIF i division 1. Målvakt parerar skott som en anfallare just har skjutit. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,målvakter,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,eif fotboll

Oscar Forsströms spelarkarriär började i något som hette Västisligan. Det var en stadsdelsserie i fotboll i Ekenäs. Han spelade i Österbys lag.

- Vår målvakt blev helt enkelt för gammal. Jag var väl mera på knä än de andra när vi spelade.

- Mina kläder var smutsigast så jag hade bra läggning för att bli målvakt, berättar Oscar Forsström med ett brett leende på sina läppar.