Hoppa till huvudinnehåll

HJK förnedrade VPS – FC Lahti gick om KuPS

Evans Mensah gjorde två mål och tog sin publik i matchen mot VPS.
Evans Mensah gjorde två mål och tog sin publik i matchen mot VPS. Evans Mensah gjorde två mål och tog sin publik i matchen mot VPS. Bild: Toni Hekkala / All Over Press Evans Mensah,HJK Helsingfors

HJK tog sin siffermässigt största seger för säsongen då Helsingforslaget krossade VPS med hela 5–0 på hemmaplan. Samtidigt tog FC Lahti en knapp seger över KuPS och steg upp till trea i ligatabellen.

HJK hade spelat oavgjort i sina två senaste matcher mot KuPS och Ilves men mot mittenlaget VPS fick serieledarna ångan på.

Evans Mensah nätade två gånger medan försvarsspelarna Daniel O’Shaughnessy och Roni Peiponen gjorde ett mål var i HJK:s tolfte seger på 17 ligamatcher. Ett av målen i 5–0-segern var ett självmål av VPS.

HJK vann också skottstatistiken i matchen med 12–4.

– Det här är den nivån vi borde vara på varje dag, då vi alla ger 110 procent. Så borde de alltid se ut, påpekade Hannu Patronen till Yle Sporten efter segern.

Trots att HJK fick två snabba mål i mitten av den första halvleken var det i inget skede fråga om att ta foten av gaspedalen.

– Vi kom från två lite sämre bortamatcher och vi bestämde oss att vi skall köra över VPS idag. Det gjorde vi, fortsatte Patronen.

VPS lagkapten Sebastan Strandvall kom inte med några bortförklaringar. Siffrorna talade sitt tydliga språk.

– HJK var jättebra idag och vi var inte på vår bästa nivå. Då kan de se ut så här. Några av målen de fick var ganska enkla och lite tursamma med studs via våra spelare, men när HJK har en bra dag och vi en dålig dag kan det se ut så här, sade Strandvall till Yle Sporten.

För VPS kom förlusten i Helsingfors efter två klara segrar över IFK Mariehamn och FC Inter.

Hård kamp om Europacupspel och mot nedflyttning

HJK leder serien med en marginal på nio poäng till RoPS som har spelat två matcher färre.

Fyra poäng efter RoPS ligger den nya tabelltrean FC Lahti som besegrade KuPS med 1–0 i Lahtis. Matchens enda mål gjordes av Santeri Hostikka på straff i den 93:e minuten.

KuPS har spelat två matcher fler än FC Lahti och ligger nu på fjärde plats i tabellen. De tre främsta lagen i ligan får spela Europacupkval nästa sommar.

I Mariehamn tog IFK viktiga poäng mot PS Kemi. Kemi som ligger näst sist i ligan har efter kvällens förlust fyra poäng upp till IFK Mariehamn.

Resultat

HJK – VPS 5–0
22’ O’Shaughnessy 1–0
25’ Mensah 2–0
57’ Mensah 3–0
75’ Självmål 4–0
90’+1’ Peiponen 5–0

FC Lahti – KuPS 1–0
90’+3’ Hostikka str. 1–0

IFK Mariehamn – PS Kemi 2–1
12’ Mombilo 0–1
49’ Fernandes 1–1
61’ Mäkinen 2–1