Hoppa till huvudinnehåll

Sommartider i radio - det betyder en hel del nya program i Yle Vega och X3M

En gammal radio på ett bord.
En gammal radio på ett bord. Bild: Mostphotos/Leif Westling radio

Från måndag efter midsommar följer vi sommarschema i Yle Vega och X3M. Det här betyder helt nya och nygamla klassiker i tablån, program som tar sommarpaus och ändrade klockslag för andra program.

Vegas sommarpratare startar måndagen den 25 juni. Det är 40 nya berättelser och röster i år igen.

Programmet sänds i sommar tre gånger under dagen; förmiddagar kl. 10.03, en andra gång kl. 18.03 och ännu en tredje sändningstid sena kvällar efter klockan 22. Vi hoppas programmet på det här sättet ska nå våra lyssnare så bra som möjligt.

Här är hela listan med alla Vegas sommarpratare.

Nya programserier i sommar - Paula möter och Finlandssvenska budord

Yle Vega erbjuder många nya programserier under sommaren. I intervjuserien Paula möter… träffar vi en rad studiogäster med gedigen erfarenhet av samhällets olika kanter som berättar om sin syn på brytningspunkterna i Finlands närhistoria.

I serien beskriver gästerna hur landets dramatiska vändningar tangerade deras liv. Stora beslut, svåra stunder och möjligen lyckliga slut.

I första avsnittet samtalade Paula Salovaara med Eva Biaudet som minns Parkgatans ramp och hur hon brädade Bror Wahlroos..

Paulas gäster under sommaren är Pär Stenb​ä​ck, Laura Kolbe, Ole Norrback, Claes Andersson, Jutta Zilliacus, Carl Haglund, Caj Bremer, Hilkka Olkinuora, Juhana Vartiainen, Pekka Saurio och Suvi-Anne Siimes.

Programmet “Paula möter ..” sänds lördagar efter kl. 12 och i repris söndagar kl. 18.03.

Programmet finns också på Arenan

Redaktören och tidigare chefredaktören Jens Berg kommer i sommar att presentera och debattera kring något han kallar för de Finlandssvenska budorden. Det blir diskussioner i Yle Vegas eftermiddagssändningar och debatter på svenska.yle.fi i juni och juli. Start måndagen 25 juni.

Sinnesstämmor - ny serie om klassisk musik

Varför talar man så sällan om klassisk musik på samma sätt som om pop- och rockmusik? Hur kommer det sig dessutom att allt från modern konstmusik till kompositioner som är hundratals år gamla buntas ihop som klassisk musik?

Sinnesstämmor är en serie i fem delar som undersöker våra liv och känslor genom den klassiska musiken.

Tillsammans med musikerna, artisterna och kompositörerna Carolina Bjon, Frank Berger, Erica Back, Martin Segerstråle och Cecilia Damström lyssnar och pratar Lotta Green om frustration, förvirring, utbrändhet, vårkänslor och eufori.

Sinnesstämmor startar den 3 juli i Yle Vega kl. 20.03.

Sommarberättelse och Nattsnack med Eftersnack

Yle Vega erbjuder i sommar ett helt nyskrivet radiodrama i 6 avsnitt; Klassfesten - pojken som försvann av Eva Frantz. Det blir således en sommarberättelse med spänning söndagar efter kl. 12 med repris sena måndagkvällar kl. 22.15. Klassfesten publiceras i sin helhet på Arenan redan den 2 juli och premiär i radio är det söndagen den 8 juli.

Fredagen den 20 juli bänkar sig Eftersnack-gänget med Magnus Londen och Jeanette Björkqvist i spetsen i studion för att snacka om …. Kanske veckan och försommaren som gått? Eller något annat aktuellt eller mindre aktuellt tillsammans med gäster.

Direktsändningen startar kl. 22.15 och pågår till kl. 02. Lyssna och delta i direktsändningen!

Regionala morgnar alla vardagar och lördagar i Vega och helt ny morgon i X3M

Vegas och X3M:s morgnar startar under sommaren kl. 7. Nyheter hör du i Yle Vega alla vardagar redan kl. 6 men den regionala morgonsändningen startar efter nyheterna kl. 7.

Regionala nyhetssändningar i vanlig ordning alla morgnar, kl. 7.30, 8.30 och 9.30 under sommaren.

X3M inleder likaså sin morgonsändning under sommaren kl. 7.

X3M:s sommarschema sträcker sig från den 25.6 till den 5.8.2018. Måndagen den 6 augusti startar X3M Morgon kl. 6 med ny besättning: Vakna upp med Simon och Märta!.

Vegas förmiddagsprogram tar en sommarpaus men i stället hör vi Sommar i Svenskfinland från olika delar av Svenskfinland alla vardagar kl. 11.03-13.

Tongåvan, Kaffekvarnen, Naturväktarna och många andra populära program hörs givetvis hela sommaren. En del dock med godbitar i repris från året som gått.

Vega återgår till höstschema den 19 augusti.

Här hittar du Radiotablån i sin helhet

Läs också

Nyligen publicerat - Vega