Hoppa till huvudinnehåll

Veteranpolitiker i Kristinestad åtalas för röstköp

En hand som håller i en penna och är i beråd att fylla i en valsedel.
En hand som håller i en penna och är i beråd att fylla i en valsedel. Bild: Yle/Tove Virta Kommunalvalet 2017,kommunalval,röst (i omröstningar),val,Valsedel,Blankröst,valdeltagande,förhandsröstning

Politikern Hans Ingvesgård (SFP) i Kristinestad åtalas för röstköp. Även partikollegan Emina Arnautovic i Närpes har varit misstänkt för röstköp, men hon åtalas inte.

Det var efter kommunalvalet förra året som de två sydösterbottniska politikerna anklagades för röstköp.

Ingvesgård ska enligt anklagelserna ha erbjudit en man fem euro för att få mannens röst i kommunalvalet.

I fallet med Ingvesgård väcks åtal, men åklagarämbetet i Österbotten kommenterar inte åtalet mot Ingvesgård i det här skedet.

Hans Ingvesgård kan inte kommentera åtalet av hälsoskäl. Han han har tidigare nekat till alla anklagelser.

Arnautovic lättad

Arnautovic misstänktes i sin tur för att ha gått tillsammans med ett 30-tal väljare med invandrarbakgrund till vallokalen i Närpes för att rösta och efteråt bjudit dem på kaffe.

I fallet med Arnautovic har åklagaren gjort beslut om åtalseftergift, vilket innnebär att inget åtal väcks.

- Jag är lättad och tacksam över att de har kommit till samma slutsats som jag har vetat från början. Men det känns skönt att det är över, säger Arnautovic.

Det är centralvalnämnderna i Kristinestad och Närpes som har bett polisen utreda fallen.

Enligt Arnautovic har processen varit tung men hon uppskattar att Finland ger sina invånare möjlighet att utreda fall.

- Besvärsrätten i Finland är viktig för våra invånare, att man kan ifrågasätta strukturer. Och det är en sak man ska respektera, säger Arnautovic.

Tänker du i efterhand att du kunnat göra på annat sätt?
- Ingen har varit så kritisk mot sig själv som jag. Men jag har inte gjort något fel. Jag har inte påverkat någon i fråga om hur de ska rösta. Men jag har blivit försiktigare, det stämmer till eftertanke hur andra kan tolka och se världen. Det är alltid bra med eftertanke.

Inget åtal för Arnautovic

Enligt beslutet är det klart att Arnautovic, tillsammans med två andra kvinnor, ligger bakom ett upprop på Facebook som riktats till väljare med invandrarbakgrund i Närpes.

I uppropet uppmanades de att komma och rösta tillsammans med Arnautovic och de två kvinnorna, och uppropet innehöll även en inbjudan till kaffe vid ett närliggande kafé.

Det är också ostridigt att ett 30-tal väljare dök upp och att de bjöds på kaffe efteråt, vilket Arnautovic stod för. Men hon uppger att hon fick tillbaka sina utlägg från föreningen Ljusets kvinnor rf, vars namn även användes för uppropet.

För att väcka åtal måste det kunna bevisas att den misstänkte har försökt påverka väljarna att använda sin röst på ett visst bestämt sätt.

Arnautovic nekar att hon haft en sådan avsikt och menar att hennes och föreningens avsikt var att bidra till invandrarkvinnornas integrering genom att få dem att rösta i kommunalvalet.

Åklagaren anser, baserat på uppropets formulering och vittnesmål, att väljarna inte påverkats i någon riktning av Arnautovic och väljer därför att inte väcka åtal mot henne.

Ljusets kvinnor jobbar vidare

Föreningen Ljusets forsätter jobba för inkludering i Närpes, enligt Arnautovic. Hon vill ge den och andra liknande föreningar en eloge för att de orkar jobba vidare.

- Inte bara i fråga om val eller demokratiska rättigheter. Utan för att de skapar arenor där våra invånare är med. I Närpes med nästan 14 procent invandrare är det nödvändigt skapa goodwill och positiva vibbar.

Artikeln uppdaterad 25.6.2018 kl. 15:35 med uppgifter om orsakerna till beslutet om åtalseftergift.

Artikeln uppdaterad 25.6 2018 kl. 18 med Emina Arnautovics kommentarer.

Artikeln uppdaterad 26.6 2018 kl. 16:15 med uppgifter om att Hans Ingvesgård inte kan kommentera av hälsoskäl.