Hoppa till huvudinnehåll

Chicago Bulls tränare Jim Boylen: Vi ska bygga ett stabilt lag kring Lauri Markkanen!

Baskettränare
Jim Boylen tränar Chicago Bulls tillsammans med Fred Hoyberg. Baskettränare Basket,Baskettränare

När Chicago Bulls för ett år sedan draftade Lauri Markkanen och i samma veva sålde Jimmy Butler till Minnesota Timberwolves rev många av Bulls anhängare sina spelskjortor. Hur kan klubben välja en helt grön rookie framför den trefaldiga all-starspelaren Butler?

Ett misstag och att Chicago Bulls är stora förlorare var kommentarer som uttalades när Markkanen hade draftats.

Otroliga prestationer av Markkanen

Jag kan bara säga wow. Tänk hur en spelare kan vända allas huvud under en säsong. Nu bygger inte bara Bulls lagledning utan också alla fans ett lag kring Lauri! Wendell Carter (#7 i draften) och Chandler Hutchinson (#22), är spelare som passar in i Markkanens Bulls.

Lauri Markkanen, Chicago Bulls
Markkanen är på allas läppar i Chicago. Lauri Markkanen, Chicago Bulls Bild: EPA Lauri Markkanen,Chicago Bulls

Markkanen som precis har fyllt 21 år är ännu långt ifrån sin fulla potential.

Efter att NBA-säsongen var över åkte Markkanen till Finland. Nyligen gjorde han en två veckors resa till Chicago där sommarträningen fortsatte enligt planer.

– Vårt mål är att bygga upp kroppen så att den tål en säsong som sträcker sig över 82 matcher plus slutspel, berättar Boylen. Lauri ska ännu bli mycket starkare och vi måste se till att hans rygg inte tar stryk.

Att Lauris framtid ser ljus ut betyder också att Bulls framtid ser bra ut.― Jim Boylen

Markkanen missade under den gångna säsongen en del matcher på grund av lindriga ryggspasmer. Chicago behöver honom på planen och enligt Boylen finns det ännu mycket Lauri kan dra nytta av helt fysiskt.
Baskettränare Jim Boylen
Boylen var tidigare assisterande coach i San Antonio Spurs. Baskettränare Jim Boylen baskettränare

– Lauri ser fortfarande ut som en ung kille. Han har inte ännu vuxit till sig, så att säga fått en mans kropp ännu. Hans fysiska uppenbarelse kommer att undergå stora förändringar ännu.

Ofta föranleder uppbyggandet av muskulaturen att en spelare blir styvare och därmed långsammare. Det kan också bli problem med distansskyttet ibland men Boylen är inte orolig.

Basketspelare Markkanen
Markkanen ska byggas upp för att bygga upp Bulls. Basketspelare Markkanen Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Lauri Markkanen

– Kvickheten i försvaret och anfallet kommer bara att bli bättre och om han får vara frisk så ser framtiden verkligen ljus ut för Lauri. Att Lauris framtid ser ljus ut betyder också att Bulls framtid ser bra ut.

– Nu har vi draftat två nya spelare i Wendell Carter Jr och Chandler Hutchinson. Båda har liksom Markkanen en fantastisk karakter och därför ville vi ha dem som Lauris lagkamrater.

Markkanen är ett fantastiskt exempel på en smart spelare som på grund av det kommer att gå verkligen långt.― Jim Boylen

Carter som kommer från Mike Krzyzewskis Duke University är 208 cm lång och spelar på centerposition. Hutchinson mäter 201 cm, kommer från Boise State och är en så kallad liten forward.

Spelpositionerna kompletterar Markkanens eftersom Lauri spelar power forward. Om Carter och Hutchinson växer till bra NBA-nivå så har Bulls ett slagkraftigt lag.

– Vi är ute efter spelare med goda mentala kvaliteter. Markkanen är ett fantastiskt exempel på en smart spelare som på grund av det kommer att gå verkligen långt.

Lauri är en värdefull investering

– Jag är i Finland för att ge Lauri Bulls hela stöd, för att kommunicera med Finlands landslagsledning och för att vi på båda hållen ska föra Markkanen i rätt riktning hela tiden, säger Boylen.

Nästa säsong betalar Chicago 4 536 120 dollar. På NBA-nivå är den lönen bland de mindre men i övrigt är Lauri Markkanen en investering som på alla sätt måste bevakas.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport