Hoppa till huvudinnehåll

Det blåser nytt liv i Granitborgen i Hangö - blir saluhall under sommarmånaderna

Bord med föremål och klädhängare med klädesplagg inne i en byggnad i tegel med stora fönster.
I Granitborgen hittar man bland annat kläder och inredningsartiklar under sommaren. Bord med föremål och klädhängare med klädesplagg inne i en byggnad i tegel med stora fönster. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,saluhallar,Pop-up-butiker,granitborgen hangö

I sommar testar man en del av ett vinnande förslag i en arkitekttävling och inrättar en tillfällig saluhall i Granitborgen i Hangö.

Hur framtiden ser ut är ännu oklart, men det finns tankar på att bygga ut och utvidga verksamheten kring byggnaden.

Den gamla fabriksbyggnaden i Östra hamnen i Hangö har länge sovit en Törnrosasömn med undantag för några enstaka uppvaknanden.

En man som går och en kvinna på stege. De bygger en konstutställning i en byggand i tegel med stora fönster.
På måndag var folk i full fart med att ställa i ordning inför evenemanget. En man som går och en kvinna på stege. De bygger en konstutställning i en byggand i tegel med stora fönster. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,saluhallar,Pop-up-butiker,byggande,granitborgen hangö

Det är redan sex år sedan det senast fanns liv i Granitborgen då den fungerade som nattklubb.

Mat, kläder och smycken

I fjol fick Granitborgen agera värd för en antikmässa under det första veckoslutet i augusti, men i år ska dörrarna stå öppna i hela två månader.

Från och med den 26 juni fram till 26 augusti förvandlas den till en tillfällig saluhall med försäljare från bland annat Helsingfors, Åbo och Salo.

I den så kallade popup-saluhallen finns det bland annat mat ett par dagar i veckan, inredningsartiklar, kläder och smycken till försäljning. Det finns även en konstutställning, ett kafé och en bar med uteservering.

Skylt med öppettider och blomkrukor vid tegelvägg.
Kaféet har redan varit öppet i två veckor. Skylt med öppettider och blomkrukor vid tegelvägg. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,saluhallar,Pop-up-butiker,kaféer,granitborgen hangö

Baren öppnar på onsdag (27.6) och kaféet har redan varit öppet ett par veckoslut.

Olli Lehti, vd för företaget som äger byggnaden, säger att intresset för den nyöppnade Granitborgen varit stort.

- Mottagandet bland Hangöborna har varit väldigt bra och de har varit nyfikna när vi öppnar och vad det ska bli. På en närbelägen restaurang sade de att det är jättebra att det kommer den här typen verksamhet hit, säger Lehti.

Provar saluhallskoncept

Det var för ett par år sedan som företaget Kiinteistö Oy Meri-Teijo Keskus köpte fastigheten. I samband med det utlystes en arkitekttävling för hurdan verksamhet man kunde ha i den gamla fabriksbyggnaden.

Det vinnande bidraget innehöll bland annat en saluhall och det konceptet provar man nu under sommaren.

- Vi tänkte att man kunde prova det som en sommarhandel. På så sätt kommer vi i gång och ser hur det fungerar, förklarar Lehti.

Bord med armatur och olika prydnadsföremål i maritim stil.
Granitborgen är pyntad och redo för besök. Bord med armatur och olika prydnadsföremål i maritim stil. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,saluhallar,Pop-up-butiker,kafe

Det är ändå ännu oklart vad byggnaden kommer att användas till i framtiden.

- Vårt mål är att hitta en året om-verksamhet men vi får se vad det blir. Kanske blir det en lokal för evenemang, fester eller dylikt. De här erfarenheterna får visa vart vi är på väg, säger Lehti.

Planer på att bygga ut och utvidga verksamheten

Han berättar att det finns tankar på att bygga ut kring Granitborgen.

- Det finns en betydande tillbyggnadsrätt och vår tanke är att vi senare i år skulle börja planeringsarbetet kring bygget, säger Lehti.

Gammal tegelbyggnad en regnig sommardag.
Det an bli aktuellt med en tillbyggnad vid Granitborgen. Gammal tegelbyggnad en regnig sommardag. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,saluhallar,Pop-up-butiker,granitborgen hangö

Han vet ändå ännu inte när det skulle vara aktuellt att inleda byggarbetet eller när det skulle vara klart.

- Men det finns en stark vilja att förstora och utvidga verksamheten väsentligt, säger han.

"Alla är här"

Ullica Hansson har en webbshop om säljer kläder och artiklar för hundar och hundägare. Hon bor i Helsingfors, men valde att komma till Hangö för att kunna presentera sina produkter direkt till kunderna.

- Det är viktigt att folk kan se och känna på produkterna, det var grundorsaken varför jag ville göra en popup, berättar hon.

Valet av stad var ändå inte slumpmässigt.

- Hangö är helt idealisk på sommaren, en säker sommardestination. Alla är här, konstaterar Hansson.

Blond kvinna i grå tröja hänger upp små tröjor för hundar på klädstång.
Ullica Hansson säljer vanligtvis sina varor på webben. Blond kvinna i grå tröja hänger upp små tröjor för hundar på klädstång. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,saluhallar,Pop-up-butiker,Ullica Hansson

Mari Vihervaara håller i trådarna för evenemanget och har en butik i Salo som säljer Marimekkos produkter. Hon berättar att det bjuds på en hel del program under öppningsveckan.

- Här kommer att finnas konstnärer på plats som presenterar sina verk och på lördag har vi invigning av vår uteservering, nämner Vihervaara som några exempel.

Blond kvinna i blåvit randig skjorta i en dörröppning.
Mari Vihervaara Blond kvinna i blåvit randig skjorta i en dörröppning. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,saluhallar,Pop-up-butiker,marishop

På lördag ordnar man en modeshow där även hundar agerar modeller.

Vihervaara tror att det finns en efterfrågan för den här typen av verksamhet i Östra hamnen och hoppas på en fortsättning nästa sommar.

- Många har sagt att det är underbart att man blåser liv i den här byggnaden igen, berättar hon.